İngiltere'deki Imperial College’dan yapılan araştırmada, hava durumu verileri ve geliştirilen "fırtına modeli" kullanılarak kasırganın iklim değişikliği üzerindeki etkileri incelendi.

HAMAS'tan ateşkes açıklaması: Her zamankinden daha yakın! HAMAS'tan ateşkes açıklaması: Her zamankinden daha yakın!

Ayrıca, ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen ayrı bir analizde, iklim değişikliğinin Georgia ve Carolinas bölgelerinde yüzde 50 daha fazla yağışa neden olduğu ve bu bölgelerde gözlenen yağışların küresel ısınma nedeniyle 20 kata kadar daha fazla olma olasılığı taşıdığı ifade edildi.

Brown Çevre ve Toplum Enstitüsü Direktörü Kim Cobb, iklim değişikliğinin Helene gibi kasırgaların şiddetini artırdığına dikkat çekerek, “Önümüzdeki 10 ya da 20 yıl içinde meydana gelecek ek ısınma, kasırga istatistiklerini daha da kötüleştirecek ve yeni rekorlar kıracağız,” dedi.

Bilim insanları, fosil yakıt kullanımının artışının, Helene gibi daha fazla kasırgaya yol açabileceğini belirtirken, sadece kıyılarda değil, iç kesimlerde de büyük sellerin olabileceği uyarısında bulundu. Imperial College London’da iklim araştırmacısı Ben Clarke, “Helene Kasırgası ve mevcut fırtınalar, havanın daha sıcak olması ve daha fazla nem tutabilmesi nedeniyle güçlendi ve bu durum, iklim değişikliği olmasa bile yüksek yağış toplamlarının daha da artmasına neden oldu," şeklinde değerlendirmede bulundu.

Helene Kasırgası, 4,57 metre yüksekliğindeki dev dalgalar ve saatte 225,31 kilometreye ulaşan sürekli rüzgarlarla Florida'ya karaya çıktıktan sonra Georgia, Carolinas, Tennessee ve Virginia'yı vurdu. Meteoroloji uzmanlarının tahminlerine göre, kasırga bölgeye 40 trilyon galondan fazla yağmur bıraktı. Bu felaket sonucunda milyonlarca kişi elektriksiz kaldı ve temel hizmetlere ulaşımda zorluk yaşandı; 230’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Helene, 2005’teki Katrina Kasırgası’ndan bu yana ABD ana karasını vuran en ölümcül kasırga olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: AA