Orta Avrupa’da 12-16 Eylül tarihleri arasında meydana gelen ve 24 kişinin ölümüne yol açan sel felaketleri, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle iki kat daha olası hale geldi. Bilim insanları, bu olayın dünya genelinde fosil yakıtların kullanımı ve iklim değişikliğinin etkilerinin daha belirgin hale geldiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.  

Katil İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 17 Filistinli öldü Katil İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 17 Filistinli öldü

World Weather Attribution (WWA) araştırmacılarının hızlı analizine göre, Boris Fırtınası’nın yol açtığı aşırı yağışlar, iklim değişikliğinin açık bir sonucu. Fırtına, Polonya, Romanya, Slovakya, Avusturya, Çekya, İtalya ve Almanya’yı şiddetli yağmurlarla vurdu. Araştırmalar, bu dört günlük aşırı yağışların iklim değişikliği nedeniyle en az iki kat daha olası olduğunu ve yağışların %7 oranında daha şiddetli olduğunu ortaya koydu.  

İklim Krizinin Maliyetleri Artıyor  

Avusturya’daki sigorta şirketleri, son sel felaketlerinin yol açtığı zararların 1 milyar Euro’ya ulaşabileceğini belirtti. Polonya hükümeti, etkilenen aileler ve evlerin yenilenmesi için 2 milyar zloty (468 milyon Euro) yardım sözü verdi. Romanya ise, sigortasız topluluklara 100 milyon RON (20 milyon Euro) tahsis etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, sel felaketlerine yönelik toparlanma için 10 milyar Euro'luk yardım vaadinde bulundu.  

Bilim insanları, iklim değişikliğinin etkilerinin daha sık ve şiddetli olacağını, bu nedenle Avrupa'nın bu tür aşırı hava olaylarına karşı hazırlık yapmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Reading Üniversitesi Hidroloji Profesörü Hannah Cloke, "Bu sel felaketleri büyük, yaygın ve yıkıcıydı. Önceden tahmin edilmesine rağmen, birçok insanın bu tür aşırı yağışların etkilerini hayal bile edemediğini görüyoruz" dedi.  

Fosil Yakıtları Bırakmak Şart  

İklim değişikliği, Avrupa’nın birçok yerinde felaketlere yol açmaya devam ediyor. Grantham Enstitüsü’nden Friederike Otto, "İklim değişikliği, özellikle toplumun yoksul kesimleri için varoluşsal bir tehdit" diyerek, fosil yakıtları bırakmanın yalnızca çevreyi değil, yaşam kalitesini de iyileştireceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi