Dünya genelinde 2022'de yaklaşık 2,2 milyar kişi güvenli içme suyuna, 3,5 milyar kişi ise güvenli sanitasyon hizmetlerine ulaşamazken, 2 milyar kişi temel hijyen hizmetlerinden yoksun kaldı. Türkiye'deki su kaynakları ve bu kaynaklar üzerindeki baskılar hakkında bilgi veren Akca, ülkenin toplamda 112 milyar metreküp suya sahip olduğunu, ancak mevcut nüfusla kişi başına yıllık 1312 metreküp su düştüğünü söyledi. Bu miktarın uluslararası indekslere göre su stresi altında bir durumu işaret ettiğini ifade etti. Akca, nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle bu miktarın 2050'ye kadar 1000 metreküpün altına düşme riski taşıdığını belirtti.

"BAZI BÖLGELERDE KİŞİ BAŞINA SU MİKTARI 500 METREKÜPÜN ALTINA DÜŞTÜ!"

Türkiye'deki su varlığının ve ihtiyacının sosyo-ekonomik etkenler tarafından belirlendiğini söyleyen Akca, su yönetimi açısından bu etkenlerin önemli farklılıklar gösterdiğini ve milli su yönetimi politikalarının bu farklılıkları dikkate alması gerektiğini vurguladı. Özellikle Konya Ovası gibi bazı bölgelerde kişi başına su miktarının 500 metreküpün altına düştüğünü, bu durumun mutlak kıtlık anlamına geldiğini belirtti. Ancak, Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinde su miktarının daha yüksek olduğunu, bu bölgelerde ise nüfus, sanayi ve tarım alanlarının daha az bulunduğunu aktardı.

İnegöl'de çevreyi kirleten hem para ödüyor hem temizlik yapıyor İnegöl'de çevreyi kirleten hem para ödüyor hem temizlik yapıyor

"TÜRKİYE'NİN SU ALTYAPISI GELİŞMİŞ DURUMDA"

Türkiye'nin su altyapısının oldukça gelişmiş olduğunu belirten Akca, ülkede 1018 baraj, 726 gölet, 127 yer altı suyu barajı ve 10 bin 697 taşkın koruma tesisi bulunduğunu açıkladı. Sulanabilir tarım alanlarının yüzde 82'sinin, yaklaşık 7,2 milyon hektarının sulanabilir durumda olduğunu söyledi. Türkiye'nin yer altı suyu kaynaklarının 18 milyar metreküp olduğunu ve bu kaynakların kontrollü kullanımı için kuyuların kayıt altına alınması ve izinsiz kullanımların önlenmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını belirtti.

"BAZI GÖLLERDE SU SEVİYESİ DÜŞÜŞLERİ YAŞANIYOR"

Göllerin, önemli su kaynakları ve biyolojik çeşitlilik barındırdıkları için korunması gereken alanlar olduğunu vurgulayan Akca, dünyadaki göllerin yüzde 40-45 oranında su azalmasına uğradığını ve Türkiye'deki bazı göllerin de benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Tuz Gölü, Meke Gölü, Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü'nde önemli su seviyesi düşüşleri yaşandığını ifade etti.

ORTA DOĞU'DA SU KRİZİ 

Orta Doğu'nun su kaynakları açısından zor bir bölgede bulunduğunu belirten Akca, bu bölgenin kuraklık ve az yağış nedeniyle dünyanın en kırılgan su kaynaklarına sahip olduğunu söyledi. Orta Doğu'da su kaynaklarının büyük kısmının sınır aşan havzalardan oluştuğunu ve bu havzaların ülkeler arasındaki ilişkilerin önemini artırdığını belirtti. Türkiye'nin bu zorluklarla başa çıkmak için stratejik adımlar attığını ve bölgedeki diğer ülkelere örnek olabilecek bir su yönetim modeli geliştirmeye çalıştığını vurguladı.

SUYA GÖRE TARIM POLİTİKASI

Su sıkıntısı yaşanan bölgelerde tarımsal üretimde suya göre tarım politikalarının hayata geçirildiğini belirten Akca, bu ilkenin planlı bitkisel ve hayvansal üretimle sağlanacağını ve gelecek yıl itibarıyla uygulanmaya başlanacağını söyledi.

Kaynak: AA