DEMET İLCE / MUHABİR
Yeni bir araştırmaya göre yaklaşık her 12 yıldızdan biri bir gezegeni yutmuş olabilir.
Önceki araştırmalar, bazı uzak yıldızların, Dünya gibi kayalık dünyaları oluşturması beklenebilecek demir gibi olağandışı düzeyde elementlere sahip olduğunu keşfetmişti. Bu ve diğer kanıtlar, yıldızların bazen gezegenleri yutabildiğini öne sürüyordu, ancak bunun ne sıklıkta olabileceği konusunda pek çok şey belirsizliğini koruyordu.
Gezegenlerin yutulması hakkında daha fazlasını ortaya çıkarmanın bir yolu, aynı anda doğan iki yıldıza bakmaktır. Bu tür ikizlerin hemen hemen aynı bileşime sahip olması gerekir; çünkü her ikisi de aynı ana gaz ve toz bulutundan doğmuştur. Bu sözde "eş-doğumlu" yıldızlar arasındaki herhangi bir büyük kimyasal farklılık, bir kişinin bir dünyayı yok ettiğine dair bir işaret olabilir.
Yeni çalışmada araştırmacılar, 91 yıldız çiftini tanımlamak için Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uydusunu kullandı. Her seyahat eden çiftte, yıldızlar birbirine nispeten yakın (bir milyon astronomik birimden daha az bir aralıkta) yer alıyor ve muhtemelen aynı doğuma sahipler. Astronomik birim veya AU, güneş ile Dünya arasındaki ortalama mesafe veya yaklaşık 93 milyon mil (150 milyon kilometre) anlamına gelir.
Moleküller ısıtıldığında, yapıldıkları elementlere karşılık gelen benzersiz ışık dalga boyları spektrumları yayarlar. Uzak yıldızlardan gelen ışığı analiz eden bilim insanları, yıldız molekülleri çok yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından yıldızların elementel bileşimlerini bu nedenle çıkarabiliyorlar.
Bilim adamları, bu eş-doğumlu yıldızlardan gelen ışığı analiz etmek için Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'deki Çok Büyük Teleskobunu, yine Şili'de bulunan Magellan Teleskobunu ve Hawaii'deki Keck Teleskobunu kullandılar. Bu çiftlerin yaklaşık yüzde 8'inin (yaklaşık 12 kişiden biri) bir gezegeni yuttuğuna dair işaretler gösteren bir yıldıza sahip olduğunu buldular. Yani kimyasal yapısı ikizinden farklıydı.