Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hazırladığı İç Sularda Çalışan Gemi ve Su Araçları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, iç sularda çalışan gemi ve su araçlarının denetimi ve belgelendirilmesi, inşası, tadilatı, bakım-onarımı, ölçümü, kaydı ve personelin yeterlikleri ile eğitim süreçlerini düzenlemeyi amaçlıyor.

Denizde sefer yapan gemi ve su araçları, Tatvan Liman Başkanlığı sınırları içindeki araçlar, devlet ve kolluk birimlerinin kullanımındaki ticari olmayan ve askeri gemiler yönetmelikten muaf tutulacak.

KAYIT YETKİLİ BELEDİYE VE İLGİLİ LİMAN BAŞKANLIKLARINDAN

İç sularda çalışan gemi ve su araçlarının kaydı, yetkili belediye başkanlıklarına ya da ilgili liman başkanlıklarına yapılacak. 15 metre ve üzerindeki gemi ve su araçları ile yolcu gemileri, ilgili liman başkanlıkları tarafından belgelendirilecektir. 15 metre altındaki yolcu gemisi dışında kalan araçların belgelendirilmesi, belediye başkanlıkları veya yetkili liman başkanlıkları tarafından gerçekleştirilecektir.

Belediye başkanlıklarında denetim ve belgelendirme, denizcilik mezunu personel tarafından yapılacaktır.

BİLET FİYATLARI VE TARİFELER

Bilet tarifeleri ve seferlerin güzergahları, ilgili belediyeler tarafından belirlenecek. Birden fazla belediye sınırlarında gerçekleşen seferler, hat sahibinin ruhsat aldığı belediye başkanlığına göre düzenlenecektir.

Gemi ve su araçlarının kaydı, kaydın değiştirilmesi, satışı, terkini ve yenilenmesi "Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliği" doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Kaydı zorunlu olan araçların işlemleri, ilgili liman başkanlıklarında ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacaktır.

Emtia piyasasında satış baskısı arttı! 23 Aralık 2024 Emtia piyasasında satış baskısı arttı! 23 Aralık 2024

Gemi sahibi veya temsilcisi, iç suya elverişlilik belgesi almak için ya belediye başkanlığına ya da yetkili belediye yoksa ilgili liman başkanlığına başvurmalıdır. 15 metre ve üzerindeki gemiler için başvurular doğrudan liman başkanlığına yapılacaktır. Belgesi olmayan veya süresi dolmuş gemilerin faaliyetlerine izin verilmeyecek, takibi liman başkanlıkları ve belediye başkanlıkları tarafından yapılacaktır.

Yolcu kapasitesi 12 ve üzeri olan gemilerin kapasiteleri, ilgili liman başkanlıklarınca belirlenecektir. İç suya elverişlilik belgesi ile uygunluk belgesinde belirtilen şartları etkileyen herhangi bir değişiklik, ilgili liman başkanlığı veya belediye başkanlığı izni olmadan yapılamayacaktır. Başvurular, belgesi düzenleyen kuruma yapılmalıdır.

Kaynak: AA