Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle yapılan 104 bine yakın gıda denetiminde uygunsuzluk tespit edilen 1.022 ürün için 45 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir açıklama yayınlayarak tarladan çatala kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmanın, güvenilir gıdayı vatandaşa sunmanın gayreti içinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bakan Yumaklı, Ramazan nedeni ile yapılan denetimlere dair şu verileri paylaştı:

Ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle 104 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirildi, uygunsuzluk tespit edilen 1.022 ürün için 45 milyon lira idari para cezası uygulandı.

"Haksız rekabetin önlenmesine çalışılıyor"

Yumaklı, ayrıca piyasada haksız rekabetin etkin biçimde önlenmesi için de gayretle çalıştıklarını belirtti.

"Un-unlu mamuller, ekmek, şeker-şekerli mamuller, et-et ürünleri, süt-süt ürünleri üreten ve satan işletmeler kontrol edildi"

Gıda güvenilirliğini temin etmek amacıyla yürüttükleri faaliyetleri Ramazan ayı boyunca aksatmadan, titizlikle ve aralıksız yürütmeye devam ettiklerini kaydeden Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

7 bin 500’den fazla gıda kontrol görevlisi ile Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde gıda denetimlerini yoğunlaştırdık. Ramazan'la birlikte halkın tüketim alışkanlıklarında oluşacak muhtemel değişiklikleri göz önünde bulundurarak özellikle tüketimi artması muhtemel un-unlu mamuller, pastacılık-tatlı ürünleri, ekmek, şeker-şekerli mamuller, et-et ürünleri, süt-süt ürünleri gibi gıda ürünlerini üreten ve satan işletmelerin resmi kontrollerine ağırlık verdik.

"Türkiye genelinde 104 bine yakın denetim gerçekleştirdik"

Özellikle iftar yapılan toplu tüketim yerlerinde başta hijyen kontrolleri olmak üzere gerekli resmi kontroller yürüttük. Ramazan paketi/kolisi adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik resmi kontrollerde gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgilerini kontrol ederek gerek görülmesi halinde bu ürünlerden numune aldık. Bu kapsamda, Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde 104 bine yakın denetim gerçekleştirdik.

"13 işletme için ise savcılığa suç duyurusunda bulunduk"

Söz konusu denetimler sonucunda 1.022 adet işlem için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uyguladık, 13 işletme için ise savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu cezalar ağırlıklı olarak bozulmuş, son tüketim tarihi geçmiş gıdalar, kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan işletmeler, hijyen kurallarına aykırılık ve Türk Gıda Kodeksine uygunsuzluktan dolayı verildi.

Bayram enetimleri

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte denetimlerin artırıldığına dikkati çeken Yumaklı, ekiplerin şeker ve şekerli mamuller, pastacılık ürünleri, unlu mamuller, tatlı üretim ve satış yerleri başta olmak üzere tüm gıda işletmelerine yönelik resmi kontrollere hassasiyet gösterdiklerini vurguladı.

İstanbul’da bazı vapur seferleri iptal edildi İstanbul’da bazı vapur seferleri iptal edildi

"En iyi denetçi tüketicinin kendisi"

Yumaklı, tüketicilerin gıda ile ilgili herhangi bir ihbar ve şikayetini Türkiye'nin her yerinden Alo 174 Gıda Hattı'na ya da '0501 174 0 174' numaralı WhatsApp Gıda İhbar Hattı'na bildirebileceklerini kaydederek, şu bilgileri verdi:

Hiç şüphesiz en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Tüketicilerimiz bu sürece ne kadar dahil olursa o kadar hızlı ve kolay sonuç alabiliyoruz. Vatandaşımızın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız.

2023 yılı tamamında kesilen cezalar

Yumaklı, Bakanlık olarak 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü gerçekleştirdiklerini, bu kontrollerde 18 bin 948 işletme hakkında idari para cezası uyguladıklarını da kaydetti

Kaynak: DHA