İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde bulunan kaçak inşaatla ilgili soru önergesi verildi. Eylül ayı ikinci oturumuna başkanlık eden Meclis 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ, toplantıda AK Parti'li Meclis Üyesi Hayrettin Yeşilyurt'un, kaçak yapılar hakkında çeşitli sorular yönelttiğini duyurdu.

Yeşilyurt, Boğaziçi'nde rutin kontrollerin yapılıp yapılmadığını sorguladı ve kaçak inşaatların tespit edilmemiş olmasının nedenini araştırdı. Ayrıca, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün denetim personeli ve ekipman eksiklikleri hakkında bilgi talep etti. Yeşilyurt, Vaniköy'deki kaçak yapılaşmaların basit tadilat izinleriyle yapılıp yapılmadığını ve bu yapıların kontrol edilip edilmediğini de sordu.

Karısını 28 yerinden bıçaklayan kocaya önce beraat sonra müebbet hapis! Karısını 28 yerinden bıçaklayan kocaya önce beraat sonra müebbet hapis!

Yeşilyurt'un dikkat çektiği diğer noktalar arasında arazinin topografyasının değiştirilmesi, yüzyıllık ağaçların kesilmesi ve kaçak yapılarla ilgili İBB'nin ihmali ya da görmezden gelmesi ihtimali yer aldı. Ayrıca, kaçak yapıların demonte olduğuna dair İBB yetkililerinin açıklamalarının doğruluğunu sorguladı.

Yeşilyurt'un kurduğu ifadeler şu şekilde:

"Basit tadilat izni düzenlenen bu alanlarda verilen iznin kapsamı dışında benzer kaçak yapılaşmalar olmuş mudur? Basit tadilat izni verilen yapılarda ve Boğaziçi'ndeki kaçak yapılaşmanın tespiti için bir çalışma yapılacak mıdır? 2960 sayılı Kanun ile Boğaziçi'nin kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerin korunması amaçlanmaktadır. Kaçak villa inşaatında arazinin topografyasının değiştirilmesi ve yüzyıllık ağaçların kesildiği bilgisi doğru mudur?

Kaçak villa inşaatında kaç ağaç kesildiğiyle ilgili bir tespitiniz var mıdır? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri kaçak villa inşaatına müdahale edip yıkımı gerçekleştirmeseydi bu durum ne kadar daha görmezden gelinecekti? Kaçak villa inşaatını yapan kişi ya da kişiler ile İBB'nin herhangi bir ilişkisi var mıdır? Mülk sahibi, İBB'nin herhangi bir faaliyetine sponsor olmuş mudur? İşbu soru önergemizin başkanlık makamına havalesini ve ivedilikle cevaplandırmasını arz ve talep edelim."

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan ise, İBB'nin kaçak yapılarla ilgili hızlı bir müdahale göstermediğini öne sürdü. Özcan, ""Mesela oradaki o villayla ilgili elimizde evrakı var. CİMER'in de 1 Temmuz'da sistemine düştü diyelim. İhbar düşüyor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına. 22 Ağustos'a kadar, konu sosyal medyada gündem olduktan sonra Bakanlığın burayla ilgili konuyu ele aldığını görüyoruz. O zaman 52 gün neyi bekledi arkadaşlarımız? İBB'nin ne yaptığına gelelim. 14 Ağustos'ta İBB'ye bu şikayet, CİMER üzerinden ulaşıyor. Sonra 16 Ağustos'ta yapılan inşaatın durdurulmasına yönelik yapı tatil tutanağı düzenleniyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Sonra encümen toplantısı yapılıyor. Ardından yıkım kararı alınıyor. 2 Eylül'de İBB ekipleri yıkım için olay yerine gidiyor ama İBB yıkım ekiplerini tahmin edin kim engelliyor? Bakanlığın araçları." dedi.

Yapıyı İBB'nin yıkmadığını, ilgilisine yıktırıldığını ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise, "Son anda panikle gittiniz, iş araçlarıyla binayı yıkmak değil, oradaki ağaçları yıktınız, herkes gördü." dedi.

Soru önergesi, Meclis tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Kaynak: AA