Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ, ilk uçuşunu 11 yıl önce bugün gerçekleştirdi. Adını Türk havacılık tarihinin öncü isimlerinden Vecihi Hürkuş'tan alan bu uçak, zaman içinde birçok milli donanım ve mühimmat ile donatıldı ve çeşitli görevler için çözümler geliştirildi.

Gelişen Yetenekler ve İhracat Başarıları

HÜRKUŞ, test, eğitim ve görev uçuşlarında yaklaşık 5 bin saate ulaştı. Bu süre zarfında önemli yetenekler kazanan HÜRKUŞ, silahlı ve silahsız versiyonlarının yanı sıra, farklı görevler için de başarılı çözümler sundu. Özellikle HÜRKUŞ-C olarak bilinen silahlı varyant, çeşitli mühimmat ve ekipmanlarla donatıldı, başarılı uçuş ve atış testleri gerçekleştirildi. Yurt dışında büyük ilgi gören HÜRKUŞ-C, Afrika ülkelerine yapılan ihracatlarla başarılar elde etti.

CANiK tüm gücüyle SAHA’ya çıkıyor CANiK tüm gücüyle SAHA’ya çıkıyor

HÜRKUŞ-C ve Diğer Varyantlar

Türk Havacılık Uzay Sanayii, temel, tekamül uçuş eğitimi ve savaş pilotu harbe hazırlık uçuş eğitimleri için HÜRKUŞ'u geliştirdi. İlk başta eğitim uçağı olarak kullanılan HÜRKUŞ, zamanla hafif taarruz ve silahlı keşif varyantı faaliyetleri ile genişletildi. Ayrıca, HÜRKUŞ Hava Yer Entegrasyon Uçağı varyantı da geliştirildi.

HÜRKUŞ 2 Projesi

HÜRKUŞ Programı çerçevesinde geliştirilmiş olan HÜRKUŞ 2 Projesi, önemli iyileştirmeleri içermektedir. 2025 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedeflenen HÜRKUŞ 2'nin üretimi devam ediyor. Parça üretimi ve uçak üzeri ekipman yerleşimi süren HÜRKUŞ 2'nin ilk uçuşu yakın zamanda yapılması bekleniyor.

HÜRKUŞ gökyüzünde yaklaşık 5 bin saate ulaştı

Afrika Görevleri ve Gelecek Planları

Türk Hava Kuvvetleri, HÜRKUŞ-C'ye gelen talepleri karşılamak amacıyla 15 uçağı Afrika ülkelerine ihraç etti. Türk Havacılık Uzay Sanayii, Türk Hava Kuvvetleri için 55 adet HÜRKUŞ 2 üretmeyi planlıyor. Mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlar göz önüne alındığında, silahlı HÜRKUŞ'un yüksek satış rakamlarına ulaşması öngörülüyor.

Kaynak: AA