Mücahit Ateş - Muhabir 

Görüntü, yaşlanmakta olan ancak hala son derece kullanışlı olan 'Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekildi' lentiküler galaksi NGC 4753'ü gösteriyor. Bu galaksi, yaklaşık 100 galaksi ve galaksi kümesinden oluşan Virgo II Bulutu'nun bir parçasıdır. 

Lentiküler galaksiler kendileri de olağandışıdır, çünkü merkezde parlak bir çıkıntıya sahip gibi görünürler ancak onların belirgin kolları yoktur. Bu galaksilerin nasıl evrimleştiğine dair birkaç teori bulunmaktadır, bunlar arasında sadece zamanla sarmal kollarının solgunlaştığı daha eski sarmal galaksiler oldukları ve sarmal galaksilerin birleşmeleri sırasında oluştukları teorileri bulunmaktadır.

Hubble, Koyu Maddeyle Çevrili Eşsiz Bir Galaksi Yakaladı 2

NGC 4753 özellikle kıvrılmış görünüyor, ancak bu kısmen bizim görüş açımızdan kaynaklanıyor. Galaksinin modellenmesiyle, 'üstten' bakıldığında çok daha tanıdık bir şekil alacağı bulundu. 

"Eğri diske neredeyse yüzüne bakılıyorsa, o zaman galaksi çubuklu veya büyük tasarım sarmal olarak yanlış tanımlanabilir," ekibin 1992 tarihli bir makalesinde yazdığı gibi. "Yaklaşık olarak tüm görüş yönelimlerinin yarısının sarmal veya çubuk benzeri özellikler ürettiği düşünüldüğünde, bazı galaksilerin 'normal' sarmal olarak yanlış sınıflandırılmış olabileceğini merak ediyoruz."

Galaksiye daha yakından bakıldığında, ekip galaksinin şeklini muhtemelen yaklaşık 1.3 milyar yıl önce yakın bir cüce galaksiyle birleşmesi sonucu aldığını belirledi. "Bu galaksi muhtemelen yaklaşık 1.3 milyar yıl önce yakın bir cüce galaksiyle bir galaktik birleşmenin sonucudur," NASA, galaksinin en son görüntüsüyle birlikte açıklıyor. "NGC 4753'ün çekirdeği etrafındaki belirgin toz şeritlerinin muhtemelen bu birleşme olayından kaynaklandığı düşünülmektedir."

Hubble, Koyu Maddeyle Çevrili Eşsiz Bir Galaksi Yakaladı 3

İnsanlığın Güneş'e en yakın olduğu mesafe rekoru kırıldı İnsanlığın Güneş'e en yakın olduğu mesafe rekoru kırıldı

Ancak, galaksinin şeklini açıklamak için görünür maddenin incelenmesi yeterli değildi. Galaksinin şeklini alması için koyu maddenin muhtemelen devreye girdiği düşünülmektedir.

Karanlık madde, görünür ışık yaymayan, yansıtmayan veya emmeyen maddedir ve yalnızca normal maddeyle yerçekimi aracılığıyla etkileşime girer. Doğrudan tespit edilmedi, ancak fizikçiler, galaksilerin ve galaksi kümelerinin hareketlerinin ve şeklinin hassas ölçümleri nedeniyle varlığından çok eminler. Aslında, fizikçiler, gözlemlenebilir evrende yıldızları, gezegenleri, tozu ve Danny DeVito gibi diğer her şeyi oluşturan düzenli maddenin yaklaşık beş katı kadar olduğuna inanıyorlar.

Bu durumda, astronomlar, galaksinin çoğunun karanlık maddenin hafifçe basık, küresel bir halesinde olduğuna inanırlar, bu da onu - görünür maddeyle birlikte, Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan garip ve güzel şekle sahip olmasını sağlar. 

Editör: Mücahid Ateş