Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, X sosyal medya platformunda, 2019 tarihli Vatandaşlık Yasası'nın uygulanmasına ilişkin izlenecek adımları duyurdu.
HİNDİSTAN’DAN MÜSLÜMANLARI DIŞLAYAN YASA
31 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a gelen gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık vermeyi amaçlayan yasa için Shah, "Bu yöntemler, artık Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini gerekçelerle zulme uğrayan azınlıkların ülkemizde vatandaşlık almalarını mümkün kılacak." ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada da yasadan faydalanmak isteyen hak sahiplerinin başvurularını online yapabileceği bildirildi.
Müslümanların yasa kapsamına alınmaması tartışmalara neden olurken, ana muhalefetteki Kongre Partisi, seçimlerden hemen önce alınan kararı eleştirdi.
Hindistan hükümeti yasa değişikliğinin ne zaman yürürlüğe gireceğine dair bir tarih vermedi.
YASA 2019'DA BÜYÜK PROTESTOLARA SAHNE OLMUŞTU
Hindistan'da komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ve aynı konumdaki Müslüman göçmenleri dışarıda bırakan "vatandaşlık yasasında değişiklik öngören tasarı" 2019'da kanunlaşmış, resmi gazetede yayımlanmıştı.
Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan yasa, geniş çaplı protestolara yol açmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM), vatandaşlık yasasını, "endişe verici" ve "temelde ayrımcı" olarak nitelendirmişti.
Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'daki dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ile Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.
HİNDİSTAN'IN DİĞER ÜLKELERDEKİ AZINLIKLARLA İLGİLİ İDDİALARI DOĞRU MU?
CAA'yı eleştirenler, bunun dışlayıcı olduğunu ve anayasada yer alan ve vatandaşlara dini gerekçelerle ayrımcılığı yasaklayan laik ilkeleri ihlal ettiğini söylüyor.
Örneğin yeni yasa, Sri Lanka'dan gelen Tamil mülteciler de dahil olmak üzere Müslüman olmayan çoğunluktaki ülkelerdeki zulümden kaçanları kapsamıyor.
Ayrıca komşu Myanmar'dan gelen Rohingyalı Müslüman mülteciler için de herhangi bir düzenleme yapılmıyor .
Önerilen ulusal vatandaş kayıtlarıyla birlikte kullanıldığında CAA'nın ülkedeki 200 milyon Müslümana zulmetmenin bir yolu olarak kullanılabileceğine dair endişeler var.
Hindistan sınırlarına yakın yaşayanlar da dahil olmak üzere bazı Hintliler de yasanın uygulanmasının göçmen akınına yol açacağından endişe ediyor.
Pazartesi günkü duyuru, hükümeti yaklaşan seçimleri etkilemeye çalışmakla suçlayan muhalefetin pek hoşuna gitmedi.
Bunun Nisan veya Mayıs aylarında yapılması bekleniyor ve Başbakan Narendra Modi üçüncü dönem için yeniden seçilmek istiyor.
Tüm Hindistan Trinamool Kongresi parti lideri Mamata Banerjee bir basın toplantısında, "Dört yıl içinde birden fazla uzatmanın ardından, yasanın seçim duyurusundan iki ila üç gün önce uygulanması bunun siyasi nedenlerle yapıldığını gösteriyor" dedi.
Hindistan Ulusal Kongresi'nin iletişim sorumlusu Jairam Ramesh, sosyal medyada "CAA kurallarını bildirmek için harcanan zamanın Başbakan'ın bariz yalanlarının bir başka göstergesi olduğunu" yazdı.