Damada 35 bin liralık jant ve lastik takıldı! Damada 35 bin liralık jant ve lastik takıldı!

Candan Mert - Muhabir

Hıdırellez, yıllardır süregelen gelenekleriyle bu yıl da coşkuyla kutlanıyor. Bu özel günde birçok ritüel gerçekleştirilir. Bunlar arasında ateşten atlamak, dilek dilemek ve gül ağacının dibine gömme gibi adımlar ön plana çıkar. Ayrıca çeşitli çiçeklerin kaynatılıp içilmesi ve genç kızların kısmet açmak için eşyalarını çömlekte kilit altında tutması da yaygın uygulamalardan biridir. Hıdırellez, toplumun bir araya gelip geçmişe ve geleceğe yönelik umutlarını paylaştığı, bereketin ve mutluluğun simgesi olan özel bir gündür.

HIDIRELLEZ DİLEĞİ NE ZAMAN DİLENİR?

Hıdırellez, Türk kültüründe köklü bir geçmişe sahip olan, baharın gelişini kutlayan ve bereketi simgeleyen önemli bir gündür. Baharın başlangıcında, evleri neşelendiren ve yenileyen bu bayram, dünya tarihinde bilinen en eski bayramlardan biridir. Hıdırellez, doğanın canlanması ve uyanışıyla özdeşleştirilir, tüm evlere bereket getirir.

Hıdırellez'de herkesin dileğinin kabul olacağına inanılır ve bu nedenle insanlar, "Hıdırlık" adı verilen kabul gören mezarlık, türbe, yatır ve tek kalan ağaç gibi yerlere toplanıp dileklerini tutarlar. Dileklerini dualar ve sembollerle ifade ederler. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyenler ve evlilik isteyenler bu günlerde dileklerini sunarlar.

Hıdırellez akşamında, gül ağacına para asarak da dilekler sunulur. Asılan paralar ve dilekler, ertesi sabah erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca harcanmaz. Hıdırellez parasının kişiye o yıl boyunca bolluk ve bereket getireceğine inanılır.

5 Mayıs günü akşam ezanı vaktinde gül ağacına dilek dileme geleneği gerçekleştirilir. Gül dallarına para asılır veya açık bir cüzdan bırakılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi, gül ağacının altına şekil olarak da çizilebilir. Ev isteyenler ev resmi, araba isteyenler araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı ise ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve dilek notları alınarak suya bırakılır.

GÜL AĞACININ ALTINA DİLEK NE ZAMAN GÖMÜLÜR?

Hıdırellez'in özel ritüellerinden biri olan gül ağacına dilek tutma geleneği, oldukça değerlidir. Hızır ve İlyas Peygamber'in gül ağacı altında buluştuklarına inanıldığı için diğer ağaçlar bu kadar ilgi görmemektedir. İnsanlar, bir kağıda yazdıkları dileklerini ip ile bağlar ve gül ağacının dibine gömerler.

Gül ağacına gömülen dilekler, ertesi sabah kimse tarafından görülmeden alınır ve akarsu gibi bir suya atılır. Bunun sebebi ise, İlyas Peygamber'in denizden gelerek dilekleri gerçekleştireceğine olan inançtır. Bu şekilde, dileklerin daha etkili ve hızlı bir şekilde gerçekleşeceğine dair bir inanç vardır.

Editör: Candan Mert