Hazal Mihrace Göksun - Muhabir
Hac ibadeti sırasında vefat eden kişilere genellikle "Hac şehidi" olarak adlandırılır ve bu kişilerin şehit kabul edilip edilmeyeceği konusu farklı yorumlara tabi olabilir. Bazı İslam alimleri ve İslam ülkeleri, Hac ibadeti sırasında hayatını kaybeden kişileri şehit kabul ederken, bazıları ise sıradan ölümler olarak değerlendirir.
CENNET’ÜL MUALLA MEZARLIĞI’NA DEFNEDİLİYOR
Ancak vefatın gerçekleştiği Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke’deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı’na defnediyor. Suudi Krallığı, cenazeleri ancak üst düzey devlet yetkilisi olduğu zaman kendi ülkesine teslim ediyor.
TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN DURUM FARKLI
Türk vatandaşları için Türkiye'ye nakledilme işlemleri de yapılmaktadır. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda gerekli organizasyonları yapar ve cenaze nakil işlemlerini gerçekleştirir.
Hac ibadeti sırasında ölen kişilerin durumunun nasıl ele alınacağı genellikle olayın detaylarına ve kişinin vasiyetine göre belirlenir. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı, Hac ibadeti sırasında vefat eden kişilerin ailelerine destek verir ve cenaze nakil işlemlerini gerçekleştirir. Ayrıca, ölen kişinin ailesinin isteği doğrultusunda cenazesi Türkiye'ye getirilebilir ve defnedilebilir.
2006 YILINDA 2 HEMŞİRENİN CENAZESİ MEKKE’DE GÖMÜLDÜ
2006 yılında Suudi Arabistan’da yaşanan bir olayda iki Türk hemşire, zorunlu olarak Cennet-ül Mualla Mezarlığı’na defnedildi. Kaldıkları otelin çökmesi sonucu vefat eden iki hemşire, ülke tarafından ‘şehit’ kabul edildi. Sınır kapılarının bayramdan 5 gün kapanması nedeniyle Mekke’deki Türk yetkililere vekalet verilerek cenazeleri orada defnedildi. Diyanet İşleri Başkanlığı da Mekke’de toprağa verilmesi için muvafakatname de göndermişti.