Hızlı geçiş sistemi, ücretli olan her geçiş noktasında durmak ve beklemek zorunda kalınmadan otomatik olarak ödenme yapılmasını sağlayan bir otoyol sistemidir. Radyo Frekansı ile Tanımlama teknolojisi ile çalışan sistem 2021 yılında Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştır. HGS sisteminden geçiş için sağlanan iki çeşit belirlenmiştir:
- Kart
- Etiket
Etiket kullanımı daha yaygındır çünkü etiket olarak kullanılan HGS’ler arabaların ön camına yapıştırılır ve geçiş ücretlerini kişi müdahalesi olmadan gerçekleştirir. Kartlar da yine ön camdan okutulur ancak ön cama yapıştırılamaz.

HGS Nasıl Alınır?
HGS alımı, 3 farklı şekilde yapılır:
- PTT Şubeleri
- Anlaşmalı Bankalar
- Anlaşmalı Benzin İstasyonları
Bu yerlerden alınan HGS’lerin bakiye yüklemeleri ise şu yöntemlerle yapılır:
- PTT Şubeleri
- Anlaşmalı Bankalar
- Anlaşmalı Benzin İstasyonları
- E- Devlet Sistemi
- HGS internet sitesi ve mobil uygulaması
- Telefonlar üzerinden (SMS kullanılarak)

HGS Alınabilen Bankalar Hangileridir?
HGS ile anlaşmalı bankalar, şunlardır:
- İş Bankası
- Kuveyt Türk
- Yapı Kredi Bankası
- Albaraka Türk
- Garanti Bankası
- Türk Ekonomi Bankası
- Denizbank
- Yapı Kredi Bankası
- Vakıfbank
- Halk Bankası
- Türkiye Finans
- Akbank
- Ziraat Bankası
- QNB Finansbank
Anlaşmalı bankalar üzerinden alınan HGS iptalleri ilgili banka üzerinden değil PTT üzerinden yapılır.

HGS İle Anlaşmalı Petrol Şirketleri Hangileridir?
HGS alımı yapılabilen petrol şirketleri, şunlardır:
- Petrol Ofisi
- Shell
- BP
- Opet
- TPPD
- Total Yetkili İstasyonları
HGS Ücreti Ne Kadar?
HGS fiyatı, PTT tarafından 12.5 TL olarak belirlenmiştir. Ancak anlaşmalı bankalar ve petrol ofislerinden alınan HGS ücretleri değişiklik gösterir. Yetkili bankaların çalışma sistemi, genellikle HGS kullanılan yerlerde alınan ücretlerin ay sonu kredi veya banka kartı ekstrelerine yansıtılmasıdır. Ancak bu durum için kişilerden onay ve ödeme emri istenir. Bu durum yalnızca yapışkanlı olarak alınan HGS’ler için yapılabilir. Kartlı geçişlerde ise genellikle bakiye yüklemesi yapılarak kullanım sağlanır.
HGS Yenilemesi Nedir?
HGS yenileme işlemi, HGS için kullanılan kart veya etiketlerin kullanım süresinin sona erdiğine yeniden kullanım yapabilmek için yapılan işlemdir. Hızlı Geçiş Sistemi için kullanılan kart ve etiketin güncelleme yapılmaz. Önce HGS iptal edilir, daha sonra araç için yeni HGS alınır.
İptal Edilen HGS’lerin İçindeki Bakiyelere Ne Olur?
İptal edilen HGS’lerin kullanımları pasifleştiği için içinde kalan bakiyeler kullanılamaz. Ancak içinde kalan tutarlar, en geç 30 iş günü içinde kişilerin yeni HGS’lerine aktarılacaktır.
HGS Bakiyesi Nasıl Sorgulanır?
PTT’den alınan HGS’lerin bakiyeleri, PTT şubelerinden, PTT’nin internet adresinden, e-Devlet üzerinden ve 444 1 778 veya 0 850 460 60 60 telefon numaraları üzerinden sorgulanır. PTT dışından alınan HGS’lerin bakiye ve son kullanım tarihleri ilgili internet adresleri üzerinden sorgulanabilir.
Geçiş İhlali Nedir?
Geçiş ihlali durumu, ücretli olarak geçilmesi gereken yerlerde farklı durumlar nedeniyle ücret ödemeden geçilmesidir. Geçiş ihlalinin temel nedeni bakiye yetersizliğidir. Ücretsiz geçiş yapıldıktan sonra, 15 gün içinde HGS’ye bakiye yüklemesi yapılırsa ceza yazılmaz. Ancak HGS’siz araçların ücretli yol ve köprülerden geçmesi ceza sayılır ve araçların plaka sahiplerine ceza yazılır. Ceza yazılması veya birikmiş cezaların ödenmemesi HGS iptaline sebep değildir.