DEMET İLCE / MUHABİR

Yeni rakamlar, aşı ve tedavilerin varlığına rağmen Hepatit B ve C'nin artık tüberküloz kadar can kaybına yol açtığını gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yeni verileri, her iki virüsün de 2022'de 1,3 milyon ölüme yol açtığını ortaya çıkardı.

Uzmanlar, mevcut seyrin devam etmesi halinde hastalığın her yıl 2040 yılına kadar sıtma, tüberküloz ve AIDS'in toplamından daha fazla insanı öldüreceğini tahmin ediyor.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Hepatit enfeksiyonlarını önlemede küresel düzeyde kaydedilen ilerlemeye rağmen, hepatitli çok az kişiye teşhis ve tedavi konulduğu için ölümler artıyor" dedi.

Imperial College London'dan Dr Graham Cooke, cinsel yolla yayılabilen virüsün bir kenara bırakıldığını söyledi.

Diz kireçlenmesi 50 yaş üzeri hastalarda daha sık görülüyor Diz kireçlenmesi 50 yaş üzeri hastalarda daha sık görülüyor

Kendisi Telegraph'a şunları aktardı:

"Viral hepatit küresel olarak ihtiyaç duyduğu ilgiyi görmüyor, bunun nedeni kısmen HIV, tüberküloz ve sıtma için Küresel Fon kurulduğunda viral hepatitin yükünün kabul edilmemesiydi."

Viral hepatitin küresel hastalık yükünün üçte ikisi sadece 10 ülkeye düşüyor: Çin, Hindistan, Endonezya, Nijerya, Pakistan, Etiyopya, Bangladeş, Vietnam, Filipinler ve Rusya.

Viral hepatit, beş farklı virüs formunu (A, B, C, D, E olarak bilinir) ifade eder.

Virüsün iki türü, hepatit B ve C, uzun süreli hastalıklara neden olur ve hepatit B, ölümlerin büyük çoğunluğuna neden olur.

Hepatitin belirtileri nelerdir?

Hepatit, karaciğer iltihabını tanımlayan bir şemsiye terimdir.

Farklı virüslerin neden olduğu ve farklı şekillerde tedavi edilen hastalığın birkaç farklı türü vardır. Kısa süreli hepatitte genellikle hiçbir belirti görülmez, dolayısıyla bu durumdan muzdarip olduğunuzu bilmek zor olabilir. Ancak belirtiler gelişirse aşağıdakileri içerebilir:

  • Kas ağrısı
  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Hasta hissetmek
  • İştah kaybı
  • Kaşınan cilt
  • Koyu veya soluk renkli idrar
  • Gri renkli kaka

Uzun süreli hepatit, karaciğer tamamen iflas edene kadar hiçbir belirti vermeden de gelişebilir, bu nedenle bazen sadece kan testleriyle yakalanır.

Her ikisi de ciddi karaciğer hasarına neden olabilir ve insanlarda karaciğer kanserine yatkınlık yaratabilir.

Belirtiler arasında grip benzeri semptomlar, sürekli yorgun hissetme, iştahsızlık, karın ağrısı ve bulantı yer alıyor.

İnsanlar her zaman ilk enfeksiyonun belirtilerini hissetmezler; çok geç olana kadar uzun vadeli hasarın farkına varamayabilirler.

Hepatit B ve C'nin her ikisi de kandan kana temas yoluyla bulaşır.

Buna doğum, cinsel ilişki, iğnelerin paylaşılması ve tıbbi ekipmanın yetersiz sterilizasyonu da dahildir.

DSÖ'den bilim insanları 187 ülkeden elde edilen verileri inceleyerek dünyanın hastalığı ortadan kaldırma yönünde kaydettiği ilerlemeyi değerlendirdi.

Hepatite bağlı ölüm sayısının 2021'den 2022'ye kadar yüzde 18'den fazla arttığını, yani 1,1 milyon ölümden daha fazla arttığını buldular.

Bu süre zarfında yeni vakalar azalmış olsa da rapor, dünyanın, DSÖ'nün 2030 yılına kadar yeni hepatit enfeksiyonlarını yüzde 90 ve ölümleri yüzde 65 oranında azaltma hedefine doğru "yoldan sapmış" olduğunu belirtiyor.

Muhabir: Demet İlce