İsviçre Bilimler Akademisi'nden Krayosfer Gözlem Ekibi, Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüksek sıcaklıkların, Sahra Çölü'nden İsviçre buzullarına taşınan tozların da etkisiyle bu yıl buzulların hacminde yüzde 2,5 oranında bir kayba yol açtığını bildirdi. Bu durum, son iki yılda buzulların yüzde 10'undan fazlasının erimesiyle yaşanan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini artırdı.

Bilim insanlarına göre, Haziran ayındaki yüzde 30 daha fazla kar yağışı ile buzulların üzerine ekstra bir koruyucu kar tabakası eklenmişti. Ancak bu, Temmuz ve Ağustos aylarındaki aşırı sıcaklıkların etkisini dengelemeye yetmedi. Ağustos ayında ölçümlerin başladığından bu yana en büyük buzul kaybı kaydedildi. İsviçre Akademisi, buzul dillerinin geri çekilmesi ve parçalanmasının, iklim değişikliği nedeniyle hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Sahra Tozu ve Sıcaklık Artışı Erimeyi Hızlandırdı

İsviçre'deki buzul izleme ağı GLAMOS'a göre, bu yıl izlenen buzulların yarısından fazlası yaz boyunca tamamen kar örtüsünü kaybetti. Güneydeki Gries, doğudaki Silvretta ve Plaine Morte gibi buzulların en üst noktalarında erime oranı bir metre veya daha fazla olarak kaydedildi. 

Trump’ın yargılandığı sus payı davası süresiz olarak ertelendi Trump’ın yargılandığı sus payı davası süresiz olarak ertelendi

GLAMOS, erimenin sebeplerini şöyle sıraladı: Temmuz ve Ağustos aylarındaki "çok yüksek" ortalama hava sıcaklıkları, bu aylarda taze kar yağışının olmaması ve kış ve ilkbahar döneminde Sahra tozunun Alp Dağları'na taşınarak buz üzerinde ısınma etkisi yaratması.

Avrupa'nın en fazla buzuluna ev sahipliği yapan İsviçre, geçen yıl toplam buzul hacminin yüzde 4'ünü kaybetti. Bu, 2022'deki yüzde 6'lık düşüşün ardından tek bir yılda yaşanan en büyük ikinci kayıp oldu.

Kaynak: Haber Merkezi