Bakanlığın gelecek 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisine göre, ocakta 97,8 milyar liralık iç borç servisine karşılık 121 milyar liralık, şubatta 200,2 milyarlık iç borç servisine karşılık 250,2 milyar liralık, martta 95,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık 130,9 milyar liralık iç borçlanma yapılması öngörülüyor.
Ocak ayında iç borçlanmanın 110 milyar lirasının piyasadan, 2 milyar lirasının doğrudan satışlardan, 9 milyar lirasının kamuya satışlardan, şubatta 241,2 milyar lirasının piyasadan, 3 milyar lirasının doğrudan satışlardan, 6 milyar lirasının kamuya satışlardan, martta yapılacak iç borçlanmanın da 121,7 milyar lirasının piyasadan, 3 milyar lirasının doğrudan satışlardan, 6,1 milyar lirasının da kamuya satışlardan oluşması bekleniyor.
Bu dönemde 21 tahvil ihalesi düzenlenecek, 3 kira sertifikasının doğrudan satışı yapılacak.
Ocak ayında 127,3 milyar lira, şubatta 226,4 milyar lira ve martta 207,1 milyar lira ödeme yapılacak. Bu ödemelerin 167,2 milyar lirası dış borç servisinden oluşacak.
İç borçlanma stratejisi
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın iç borçlanma stratejisi, bütçenin finansmanını sağlamak ve kamu finansmanında uzun vadeli istikrarı temin etmek amacıyla oluşturuluyor. Strateji, iç borç stokunun yapısının iyileştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve vade yapısının uzatılması gibi hedefleri kapsıyor.
Buna göre, iç borçlanmada ağırlık, uzun vadeli ve düşük maliyetli araçlara verilmeye devam edilecek. Bu kapsamda, sabit kuponlu tahvil ihraçlarına öncelik verilecek.
Ayrıca, kamu finansmanında daha etkin bir rol oynaması amacıyla, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da iç borçlanmaya katılımı artırılacak.