Hazine arazisi denildiğinde birçok kişi bu arazilerin tam olarak ne olduğunu ya da isimlerinin neden hazine arazisi olduğunu bilmez. Biz öncelikle “Hazine arazisi nedir?” sorusuna cevap verip daha sonra bu konudaki detayları sizinle paylaşacağız. İşte, hazine arazileri ile ilgili bilmeniz gerekenler:
Hazine arsası sorgulama işlemi yapabilmek için Tapu – Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet uygulamasını kullanmak gerekir. Genel müdürlüğün sunduğu bu hizmet, bilgileri kullanıarak sorgulaması yapılan arazinin mülkiyet durumu hakkında bilgi almayı kolaylaştırmaya yöneliktir. Yani bir arazinin devlete mi, tüzel kişiye mi, gerçek kişiye mi ya da bir vakfa mı ait olup olmadığı bu yöntem ile sorgulanır. Hazine arazisi sorgulama konusunda en çok merak edilenlerin başında, hazine arazisinin ne olduğu gelir. İsminden dolayı “içinde hazine olan arazi” zannedilebilen bu parseller, mülkiyeti herhangi bir şahsa ya da kuruma ait olmayıp resmi olarak devlet hazinesine ait olan arazilerdir. Yani mülkiyet bakımından sahipsiz olup bunu sonucunda devlete tabi sayılan arazilere hazine arsası denir.
Bir arsanın durumu hakkında sorgulama işlemleri için, https://parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Parsel Sorgulama Uygulaması’nı açmak gerekir. Daha sonra il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgileri gereken yerlere yazılarak saniyeler içinde işlem yapılmış olur.
Ayrıca harita üzerinden konum belirleyip yazılı adres bilgisi girerek ya da enlem ve boylam koordinatlarını kullanarak da sorgulama yapılabilir. Kısacası, sorgulanacak olan arazi hakkında bazı bilgilere sahip olmak şarttır.
T.C İle Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır? E – Devlette Tapu Görünür Mü?
Kimlik numarasıyla tapu sorgulama işlemi, herhangi bir arsanın mülkiyet durumu hakkında bilgi vermez. Bir kişinin kendi T.C kimlik numarasını kullanarak hakkında sorgulama yapabileceği mülkler ancak kendisine aittir. Bunun için E – Devlet’in “Tapu Sorgulama” işlemi kullanılır. T.C kimlik numarasını ve E – Devlet şifresini kullanarak uygulama ekranına giriş yapmak yeterlidir.
Başkasına Ait Bir Tapu Nasıl Sorgulanır?
“Bir arsanın kime ait olduğunu nasıl öğrenirim?” sorusunu soranlar, bunun için herhangi bir E – Devlet ya da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hizmetini kullanamaz. Yani bir başkasının T.C kimlik numarası veya herhangi bir arsa bilgisi aracılığıyla başkasına ait tapu sorgulama yapılamaz. Bunun yasal bir yöntemi mevcut değildir. Ancak TGKM’nin söz konusu hizmeti aracılığıyla arsaların bazı temel bilgilerine ulaşılabilir.
Ölen Kişiye Ait Tapu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Ölen kişiye ait malların sorgulanması da tapu sorgulama ile alakalı bir konudur. Bu sorgulamalar sadece ölen vatandaşın mirasçıları tarafından gerçekleştirilebilir. Söz konusu olan sorgulama işlemleri için ilk önce noterden mirasçılık belgesi alınmalıdır. Daha sonra tapu müdürlüğüne başvuruda bulunarak sorgulama yapılabilir.
Ada Parsel ve Pafta Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bir arsanın ada ve parselini öğrenmek için, yine TGKM’nin söz konusu hizmeti kullanılır. Fakat bu durumda ada ve parseli sorgulanacak olan arazinin ya da konutun yerini harita üzerinden bulabilmek gerekir. İlgili kutucuklara, ada, parsel ve paftası öğrenilmek istenen arsanın / gayrimenkulün konum bilgileri girilir. Ekranda daima açık olan ve seçilen bilgilere göre alan tespiti otomatik olarak gerçekleşen haritada, ada ve parseli sorgulanacak olan yer bulunur.
Haritanın üst menüsündeki “i (information – bilgi)” seçeneğine tıkladıktan sonra söz konusu yerin üzerine çift tıklanır. Yaklaşık olarak 5 saniye içinde görünecek olarak bilgiler, bu yerin ada ve parsel numaralarıdır. Üzerinde ada / parsel bilgileri görünen yere bir kez daha çift tıklandığında bir ekran açılır. Bu ekranda arsa tipi, büyüklüğü ve paftası gibi diğer detaylar görünecektir. Ayrıca hazine arazisi sorgulama yapılırken de ilk olarak “i” seçeneğini seçmek ve daha sonra ilgili arazi üzerine tıklamak gerekir. Eğer ada ve parsel bilgileri biliniyor da pafta, arsa tipi ve büyüklüğü gibi diğer bilgiler aranıyorsa; arama alanına ada / parsel bilgisini diğer bilgilerle beraber girip “Sorgula” butonuna basmak yeterlidir.