Sıcaklarda kaçış rotası! Türkiye’nin en güzel yaz tatili noktaları Sıcaklarda kaçış rotası! Türkiye’nin en güzel yaz tatili noktaları

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğa yürüyüşleri, piknikler ve tarla çalışmaları artarken kene tehlikesi de yeniden gündeme geliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) başta olmak üzere birçok ciddi hastalığa neden olabilen keneler, özellikle kırsal alanlarda yaşayan ya da bu alanlarda vakit geçirenler için büyük risk oluşturuyor.

İşte kene ısırmalarından korunmak için yapmanız gerekenler ve kene ısırma tehlikesinin en çok görüldüğü bölgelerimizle ilgili detaylar...

KENE ISIRMASINDAN KORUNMA YOLLARI

Özellikle otluk, çalılık ve ormanlık alanlarda açık renkli, uzun kollu ve uzun paçalı kıyafetler tercih edilmeli. Pantolon paçaları çorabın içine sokulmalı. Vücudun açıkta kalan yerlerine ve giysilere kene kovucu sprey uygulanabilir. DEET içeren ürünler tercih edilebilir.

Kene

Doğa gezisi, tarla ya da bahçe işi sonrası vücut, saç dipleri, kulak arkası, koltuk altı ve bacaklar mutlaka kene yönünden kontrol edilmeli. Kedi ve köpekler dış ortamdan kene taşıyabileceği için düzenli kontrol edilmeli, veteriner hekimlerin önerdiği kene koruyucu ürünler kullanılmalı.

Eğer vücudunuza tutunan bir kene fark ederseniz sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Uygun şekilde çıkarılmadığında kene, hastalığı bulaştırma riskini artırabilir.

HANGİ BÖLGELERDE KENE TEHLİKESİ DAHA FAZLA?

Türkiye'de kene vakaları özellikle Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde daha sık görülüyor.

Özellikle Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Yozgat, Erzurum ve Erzincan gibi iller, KKKA hastalığı açısından yüksek riskli bölgeler arasında yer alıyor. Bu bölgelerde yaşayanların ve bu illere seyahat edenlerin daha dikkatli olması gerekiyor.

Editör: Berfin Bitirim