Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni raporuna göre, Türkiye genelinde hava kirliliği değerleri, DSÖ standartlarının 4 katı seviyesinde. Depremden etkilenen kentlerde hava kirliliği değerlerinin 7,5 kata kadar yükseldiği görülüyor.

TÜRKİYE 2050 NET SIFIR ATIĞA UYGUN DEĞİL

Hava kirliliği 2020'de AB genelinde 238 bin kişinin erken ölümüne yol açtı  | Euronews

Yeni bir raporda Türkiye'nin Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama (KYKD) teknolojileri potansiyeli incelendi. Uluslararası düzeyde KYKD teknolojileri, 2050'de net sıfır salıma ulaşmak için kullanılacak araçlardan biri olarak görülse de bu teknolojiler, Türkiye için maliyetler ve uygulama zorlukları nedeniyle uygun bir çözüm değil.

KURAKLIK VE SU KITLIĞI EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR

Uzmanlardan kuraklık uyarısı: Türkiye'de su açığı yüzde 60; önümüzdeki 10  yılda su krizi yaşanacak

Birleşmiş Milletler'in Dünya Su Kalkınma Raporu, kuraklık ve su kıtlığının en büyük mağdurlarının kadınlar ve kız çocukları olacağını belirtiyor. BM ayrıca, su varlıkları üzerindeki çatışmaları çözme ve su stresi arttıkça artan yerel ya da bölgesel çatışma risklerini azaltma çağrısı yapıyor.

TÜRKİYE’NİN İKLİM HEDEFİ

İklim Değişikliği Başkanlığı, 2030 yılına kadarki iklim hedeflerine ulaşılmasını amaçlayan, İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Plan (2024-2030) ve İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı (2024 - 2030)’nı duyurdu.

HAVA KİRLİLİĞİ TEHLİKELİ SEVİYEDE

Hava kirliliğinden korunma yolları - Acıbadem Hayat

Yeni bir rapor, ekonomik faaliyetlerdeki toparlanma ve orman yangını dumanının toksik etkisi nedeniyle ölümcül hava kirliliğinin bazı yerlerde kötüleştiğini, yalnızca yedi ülkenin uluslararası hava kalitesi standardını karşıladığını ortaya çıkardı. 134 ülke ve bölgeden sadece 7'si (Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda) DSÖ'nün PM2.5 standardını karşılıyor.

ORMAN YANGINLARI NEDENİYLE EN KİRLİ HAVA KANADA 

Uzun süredir batı dünyasının en temiz havasına sahip olduğu düşünülen Kanada, ülkeyi kasıp kavuran ve ülke geneline ve ABD'ye yayılan zehirli dumanlar gönderen rekor seviyedeki orman yangınları nedeniyle geçen yıl PM2,5 açısından en kötü ülke haline geldi.

IQAIR’İN ALTIN YILLIK RAPORU

Türkiye'nin havası en kirli 6.şehri Elbistan oldu - Elbistanın Sesi

Geçen yıl dünyadaki en kirli kentsel alan Hindistan'daki Begusarai idi. Türkiye genelinde hava kirliliği değerleri, DSÖ standartlarının 4 katı seviyesinde. Depremden etkilenen kentlerde hava kirliliği değerlerinin 7,5 kata kadar yükseldiği görülüyor. DSÖ'nün belirlediği limiti karşılayan yerler ise Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda.

HAVA KİRLİLİĞİ HER YIL 7 MİLYON İNSANI ÖLDÜRÜYOR

Reel efektif döviz kuru endeksi ekimde yükseldi Reel efektif döviz kuru endeksi ekimde yükseldi

Hava kirliliği 9 milyon can aldı

Hava kirliliği dünya çapında yılda tahminen 7 milyon insanı öldürüyor (AIDS ve sıtmanın toplamından daha fazla) ve bu yük en çok ısınma, aydınlatma ve kapalı mekanda yemek pişirmek için özellikle kirli yakıtlara bağımlı olan gelişmekte olan ülkelerde hissediliyor.

Editör: Pınar Karahan