Asrın felaketinde Hatay'da 25 bin insan hayatını kaybetmişti. Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesi'ndeki 600 Konutlar da bu kayıplardan etkilendi.

Yıkım sonrası ekipler hızlı bir şekilde enkazı kaldırdı ve 600 Konutlar'dan geriye sadece bir tabela kaldı. Bu tabela, site sakinlerini eski günlere götürerek duygusal anlar yaşattı. Vatandaşların talepleri üzerine rezerv alanına alınan bölgedeki çalışmalar, 2024 Mart ayında Emlak Konut tarafından başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de temaslarda bulundu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de temaslarda bulundu

Vali Masatlı'nın yakından takip ettiği çalışmalar sonucunda 25 bloktan oluşan bir site yeniden inşa edildi. 600 Konutlar'ın temeli, 6 metre derinlikte kazılar yapılarak atıldı ve 22 metrelik fore kazık imalatı gerçekleştirildi. Özel projeyle brüt alanı 122 metre olan konutlar ortaya çıktı.

Hatay’da Depremde Yıkılan 600 Konutlar Yeniden Inşa Edildi2

Ocak ayına kadar teslim edilmesi planlanıyor

İnsanların evlerine özlemle döndüklerinde gördükleri örnek daireler büyük beğeni topluyor. Vali Masatlı, 600 Konutlar'daki süreç hakkında bilgi vererek binalarda yürütülen çalışmaları aktardı.

Konutların Ocak ayında teslim edilmesi planlanıyor. Vali Masatlı, “6 Şubat depreminde Hatay genelinde, özellikle Antakya'da en fazla can kaybı yaşadığımız bölgelerden biriyiz. Burada, vefat edenler için Allah'tan rahmet diliyoruz. Enkazı kaldırdıktan sonra vatandaşlarımızdan site talebi aldık. Emlak Konut aracılığıyla inşaatlara başladık. Şu an 25 bloğun inşaatı devam ediyor. Ocak ayına doğru konutlarımızı teslim edeceğiz. Projemiz özel olup, brüt alan 122 metre, net alan ise 109 metredir” dedi.

“Kazı yapıldıktan sonra 18 ile 22 metre arasında değişen fore kazık imalatları gerçekleştiriliyor”

İnşaat sürecinde geçmiş deneyimlerden ders aldıklarını belirten Vali Masatlı, "İnşaatlar yapılırken bizler daha önceki olmuş olan her şeyden ders çıkarıyoruz. Burada ve diğer bütün inşaatlarımızda da öncelikli olarak 5 buçuk ile 6 buçuk metre arasında kazı yapılıyor. Kazı yapıldıktan sonra 18 ile 22 metre arasında değişen fore kazık imalatları gerçekleştiriliyor. Fore kazık imalatlarının ardından takribi 1 metreye yakında mühendislik dolgusu yapılıyor. Onun üzerine radya temel olarak inşaatımızı yükseltiyoruz.

İnşaatımızı yükseltirken de tünel kalıp sistemi uygulanıyor. Şu an itibarıyla inşaat tekniği olarak en son teknik kullanılıyor. Vatandaşlarımızın endişe etmeden bundan sonra huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşaması için her türlü tedbir ve güvenlik önlemi de alınmış oluyor. İnşallah bu konutlarımızı hak sahibi olan vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Burada huzurlu, mutlu ve eskisinden daha güvenle yaşamalarına da vesile olacağız. Burada yaklaşık 5 aydır çalışmalar yürütülüyor” 

Kaynak: İHA