Turizm açısından gelişmiş kentlerde daha çok rastlanan ‘hanutçu-hanutçuluk’, ülkemiz turizmine büyük zarar vermekte. Müşteri bağlayıp çıkar sağlamayı meslek edinen hanutçular, çeşitli cezai yaptırımlara rağmen pes etmiyor. Zaman zaman uygulanan cezai yaptırım ve yeni düzenlemelerle gündeme gelen hanutçuluk faaliyetinin detayları da merak konusu oldu. Peki, Hanutçuluk nedir? Hanutçu kime denir? Hanutçuluk nasıl yapılır? Konuya dair merak edilen detaylı bilgi haberimizin içeriğinde…
HANUTÇULUK NEDİR, HANUTÇU KİME DENİR VE HANUTÇULUK NASIL YAPILIR?
Hanut kelimesinin etimolojisiyle alakalı iki farklı bilgi bulunmaktadır;
Birincisi Arap dilinde kullanılan hanut (dükkan, meyhane) anlamlarını ifade etmektedir.
Osmanlı’da özellikle vakfiyelerde rastlanan dükkanlara ‘hanut’ denmekte olup çoğulu ‘havanit’ şeklinde ifade edilmektedir.
İkinci olarak Ermenice’de de kullanılan ‘hanut’, Arapçada olduğu gibi dükkan anlamına gelmektedir.
Hanutçuluk; Müşteri bağlayıp komisyon almayı meslek edinmek demektir. Kişileri veya turistleri komisyon karşılığı anlaştığı işletmelere yönlendiren kişilere ‘hanutçu’ denir.
Hanutçuluk, özellikle turistik bölgelerde rastlanan bir yöntemdir. Bu yöntemde, turist kafileleri alışveriş yapmaları için daha önceden hanutçuluk yapan şahıs tarafından belirlenen dükkanlara götürülür ve götüren kişiler bu işten dolayı komisyon/yüzde alırlar.
Türkiye’de de yapılan hanutçuluk, ülke turizmine çok ciddi anlamda zarar vermektedir.
Özellikle İstanbul’da çok rastlanan uygulama Conor Woodman tarafından National Geographic’e hazırlanan ‘Dolandırıcılar Şehri’ belgeseline konu olmuştur. Belgeselin İstanbul bölümünde hanutçuluğun şehri ziyaret amacıyla gelen turistlere karşı yapılan en yaygın dolandırıcılık şeklinin olduğu anlatılmıştır.
Türkiye’nin çeşitli turistik bölgelerinde, turizme zarar veren hanutçuluğa karşı uygulanan çeşitli cezai yaptırımlar bulunmaktadır.