Nihat Nasır - Muhabir 

Nefes tutan şampiyon söz konusu olduğunda deniz memelileri bölgesinde bir tahminde bulunuyorsanız haklısınız. Ancak o bölgeye girdiğinizde işler biraz daha çekişmeli hale gelebilir.

Kaydedilen en uzun dalışa dayanılarak bu unvanın Cuvier'in gagalı balinalarına verildiği söylenebilir . Türün 23 üyesi üzerinde yapılan 5 yıllık bir çalışma sırasında bilim insanları, bir kişinin 3 saat 42 dakika gibi çok uzun bir süre boyunca dalış yaptığını ve dolayısıyla nefesini tuttuğunu kaydetti. Karşılaştırıldığında, bir insanın dünya rekoru 24 dakika 37 saniyedir.

Hangi Hayvan Nefesini Suyun Altında En Uzun Süre Tutabilir 2

Bununla birlikte, araştırmadaki gagalı balinaların ortalama dalış süresi 59 dakikaydı. Üstelik gözlemlenenlerin yalnızca yüzde 5'inin 1 saat 17,7 dakikayı aşan dalışları vardı. Etkileyici derecede uzun dalış yapan bireyin ötesine baktığımızda, ortalama olarak bu rakamlardan daha uzun süre nefesini tutabilen başka deniz canlıları da var.

Örneğin ispermeçet balinalarının nefes almak için yüzeye çıkmadan önce su altında yaklaşık bir buçuk saat geçirdikleri biliniyor . Deniz memelileri dışında , iki saate kadar dalış yaparken nefeslerini tutan foklar açık ara kazananlardır . 

Nasıl bu kadar uzun süre nefeslerini tutabiliyorlar?

Derinlere dalan deniz memelilerinin suyun altında bu kadar uzun süre kalabilmelerinin bir nedeni de, kaslarının, oksijeni depolayan ve kas hücrelerine kullanışlı bir tedarik sağlayan miyoglobin adı verilen bir proteinle dolu olmasıdır.

İnsanlarda da miyoglobin vardır, ancak çok daha düşük konsantrasyonlarda, bizde çok fazla protein birbirine yakınlaşarak birikebilir ve hastalığa neden olabilir. Peki neden balinalar, foklar ve benzerleri aynı problemi yaşamıyor? 

2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre memeli dalgıçların miyoglobini pozitif yüklüdür.

Araştırmanın yazarı Dr. Michael Berenbrink BBC News'a şunları söyledi: "Bir mıknatısın benzer kutupları gibi, proteinler de birbirini itiyor. Bu şekilde hayvanların bu proteinlerin gerçekten yüksek konsantrasyonlarını kaslarına yerleştirebildiklerini ve yapışmalarını önleyebildiklerini düşünüyoruz. " birlikte ve kasları tıkıyor."

Ancak miyoglobin hikayenin yalnızca bir kısmı olabilir. Araştırmacılar ayrıca özellikle Cuvier gagalı balinalarının metabolizma hızının düşük olabileceğinden, yani oksijeni o kadar hızlı tüketmeyeceklerinden şüpheleniyor. 

Pandemi Sonrası Değişen Mutfak Alışkanlıkları Pandemi Sonrası Değişen Mutfak Alışkanlıkları

Sonunda oksijen olmadan metabolize etmeye (anaerobik solunum, lise biyolojisine biraz geri dönüş) geçmek zorunda kaldıklarında, balinaların kaslarda biriken laktata karşı daha iyi bir toleransa sahip olduğu düşünülüyor. 

Eğer bilim insanları spor salonunda nefes nefese kalmamak için bu özellikleri nasıl kullanacağımızı artık çözebilselerdi, bu harika olurdu.

 Tüm "açıklayıcı" makalelerin doğruluğu, yayınlanma sırasında doğruluk denetleyicileri tarafından onaylanır  . Bilgileri güncel tutmak için metinler, resimler ve bağlantılar daha sonraki bir tarihte düzenlenebilir, kaldırılabilir veya bunlara ekleme yapılabilir. 

Editör: Nihat Nasır