Sabiha Gökçen’de dün akşam meydana gelen kazanın nedeni araştırılıyor. Uzmanların açıklamaları doğrultusunda tahminler iniş sırasında gerçekleşen hamleli rüzgar üzerinde yoğunlaşırken, konuya ilişkin inceleme ve araştırmalar da devam ediyor. Sabiha Gökçen’de 3 kişinin vefatına 180 kişinin de yaralanmasına neden olan kazayla ilgili uzmanların yaptığı açıklamaların ardından vatandaşlar da herkesi yasa boğan kazanın nedeni olabileceği düşünülen ‘hamleli rüzgar ne demek’ sorusunun yanıtını aramaya başladı. Peki, Hamleli rüzgar ne demek? Sabiha Gökçen’deki kazanın nedeni hamleli rüzgar mı? Konu hakkında detaylı bilgi haberimizde.
Hamleli rüzgar ne demek? Sabiha Gökçen’deki kazanın nedeni hamleli rüzgar mı?
Dün akşam saatlerinde İzmir-İstanbul seferini gerçekleştiren Pegasus Havayollarına ait Boeing 737 tipi 183 kişiyi taşıyan yolcu uçağı, iniş sırasında piste tutunamayarak metrelerce sürüklenip 30-40 metre yükseklikten toprak zemine düştü. Olay sırasında yangın çıkan uçakta bulunan yolculardan bazıları kendi imkanlarıyla çıkarken, bazı vatandaşlar da kurtarma ekiplerinin çalışmaları sonucunda uçaktan çıkarıldı.
3 kişinin vefat ettiği, 2’si çocuk 180 kişinin de yaralandığı uçak kazası, henüz acıları taze olan Erzincan Sivrice depremi ve çalışmaların devam ettiği Van Bahçesaray’daki çığ faciasının ardından Türkiye’yi bir kez daha üzüntüye boğdu.
Sabiha Gökçen’deki uçak kazasının nedenine ilişkin incelemeler sürerken yetkililer söz konusu kazanın nedenine ilişkin birtakım tahminlerde bulundu. Açıklamalar arasında en dikkati çeken konu ise ‘hamleli rüzgar’ın uçağın kontrolü kaybetmesine neden olabileceği oldu. Açıklamanın ardından hamleli rüzgar teriminin anlamını öğrenmek isteyen vatandaşlar da konuyla ilgili araştırmalar yapmaya başladı.
Hamleli rüzgar ne demek?
Hamleli rüzgar, rüzgar hızındaki ani artış anlamını ifade eder. Bu ani artışın ‘hamle’ sayılabilmesi için ise meydana gelen artışın 10 Knots’dan fazla olması, artışla birlikte rüzgar hızının 16 Knots’ı geçmesi ve artış süresinin de 20 saniyeden az olması gerekmektedir.
Hamleli rüzgar, rasat zamanında elde edilen ortalama rüzgar hızından daha fazla (en az 10 Knots) hızda esen, ani artış gösteren kısa süreli rüzgara denir.
Yeryüzü şekillerinden ve binalardan yukarıya doğru uzaklaştıkça hamle olayı da azalmaktadır.
Konveksiyonel akıntılar, edi dalgaları, termal kararsızlık ve yeryüzündeki insan yapısı engeller nedeniyle yerde her zaman hamle görmek de mümkündür.
Hamlenin şiddeti ortalama rüzgarın % 25’i ile % 100’ü arasında değişmektedir. Her rasat saati itibariyle 30 – 40 defa hamle görmek mümkündür.
Karalara göre, suyla kaplı alanlar üzerinde rüzgarlar ise daha az hamleli eser. Örneğin, rasat saatinde ortalama rüzgar hızı 10 Knots ise rüzgarın hamle olarak değerlendirilebilmesi için artışla beraber rüzgar hızının 20 Knots’ı aşması gerekmektedir.