Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 14 Filistinli grubun yetkilileri Salı günü başkent Pekin'de bir uzlaşma anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, 17 yıllık siyasi rekabeti bir kenara bırakma olasılığını gündeme getirmiş oldu.

Pekin'in Ortadoğu'daki diplomatik faaliyetlerini artırmasıyla birlikte, 14 grup arasında yer alan Hamas ve Fetih'in liderleri, üç aydan kısa bir süre içinde Çin'in başkenti Pekin'de ikinci kez bir araya geldi.

ABD'de başkanlık ve Kongre seçimi için doğu eyaletlerinde vatandaşlar sandığa gidiyor ABD'de başkanlık ve Kongre seçimi için doğu eyaletlerinde vatandaşlar sandığa gidiyor

Dışişleri Bakanlığı, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, tarafların savaş sonrası Gazze'yi yönetecek geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurma konusunda anlaştığını belirtti.

SAVAŞ SONRASI HÜKÜMET KURMA ÖNCELİĞİMİZ

"En önemli sonuç, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün tüm Filistin halkının meşru temsilcisi olduğunun açıklığa kavuşturulmasıdır," dedi Wang. "En belirgin vurgu, savaş sonrası Gazze'yi yönetmek için geçici bir uzlaşma hükümeti kurma anlaşmasıdır."

Hamas ve Fetih, Hamas'ın 2006'daki parlamento seçimlerini kazanması ve 2007'de Gazze Şeridi'ni işgal etmesinin ardından kötü ilişkilere girmiş ve ipler kopma noktasına gelmişti. İki taraf, İsrail’in yaptığı soykırıma rağmen anlaşmazlıklarını sürdürdü.

Analistler, Filistin taahhüdünün sahadaki durumu ne kadar değiştireceği konusunda şüpheci. İmzalamanın Orta Doğu'daki gerçeklikten çok Çin'in diplomatik hırslarını yansıttığını belirtiyor.

FİLİSTİNLİLER HEM SİYASİ HEM FİZİKİ OLARAK BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Geçtiğimiz hafta Washington’daki Demokrasilerin Savunması Vakfı’nın Kıdemli başkan yardımcısı Jonathan Schanzer, "Filistinliler, 2007'deki iç savaştan bu yana hem siyasi hem de fiziksel olarak bölünmüş durumda," dedi ardından şöyle devam etti "Birçok aktör tarafından uzlaşı sağlama yönündeki birçok girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Çin'in bu kan davasını sona erdirmesi pek olası değil. Büyük olasılıkla Pekin bunu biliyor. Ancak İran ve Arap dünyası için görünüm önemli. Bu nedenle, diplomasi hareketlerini yapmak Pekin için önemli."

HAMAS VE FETİH'İN UZLAŞMASINDAN MEMNUNUZ

Salı günkü anlaşma, rakip grupların Orta Doğu'ya barış getirme kararlılığını test edecek. Malezya'daki Uluslararası İleri İslam Araştırmaları Enstitüsü'nün başkanı Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, "Hamas ve Ulusal Filistin Yönetimi'ni temsil eden Fetih'in uzlaşması her zaman memnuniyetle karşılanacaktır" dedi. "Ancak her barış sürecinde olduğu gibi, anahtar her iki tarafın farklılıklarının üstesinden gelmektir, aksi takdirde sonsuza dek barış olmayacaktır."

Çin Dışişleri Bakanlığı, Wang'ın bu hedeflere ulaşmak için tüm ilgili taraflarla birlikte aralıksız çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

Fetih'i Merkez Komite Başkan Yardımcısı Mahmud el-Aloul temsil ederken, Hamas adına kıdemli üye Musa Ebu Marzuk katıldı.

Editör: Hicret Yücel