Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkilerinden arındırılmış ham petrol ve doğal gaz çıkarımı endeksi, geçen yılın haziran ayında 115,7 iken bu yılın haziran ayında 147,8 olarak kaydedildi.

"Sakarya Gaz Sahası'ndan günde 5,5 milyon metreküp doğal gaz üretilmeye başlandı"

Türkiye’de ham petrol ve doğal gaz çıkarımına yönelik artış, Ocak 2005'te 69,6 olarak hesaplanan endeksin, 2021'e kadar ortalama 75 civarında seyretmesiyle başlamıştır. 2020'de Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda yapılan en büyük doğal gaz keşfinin ardından, aralıkta 99,4 seviyesine yükselen endeks, mayıs 2021'de 100'ün üzerine çıktı. Bu endeks, Aralık 2022'de Şırnak Gabar Dağı'nda bir ham petrol keşfi gerçekleştiğinde 112,9, 2023'ün son ayında ise 97,5 oldu. Mart 2024’te 146,1’e yükselerek yıllık bazda yüzde 32,2 artış kaydeden endeks, haziranda 147,8 ile rekor kırdı. Aynı dönemde arındırılmamış endeks de 147,7 ile en yüksek seviyesini gördü.

Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Aziz Camcı, bu artışın 2017’de Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi Fatih’in TPAO envanterine katılmasıyla başladığını belirtti. Camcı, Fatih gemisinin 21 Ağustos 2020'de Sakarya Gaz Sahası'ndaki rezerv keşfi sonrası önemli üretim artışları yaşandığını vurgulayarak, "Keşfin yapıldığı yıl Türkiye'nin toplam doğal gaz üretimi 440 milyon metreküp iken, bugün yalnızca Sakarya Gaz Sahası'ndan günde 5,5 milyon metreküp doğal gaz üretiliyor; bu, 2,4 milyon hanenin ihtiyacını karşılıyor," dedi.

"Türkiye, petrol ve doğal gaz aramalarını kararlılıkla sürdürecek"

Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim için kullanılacak yüzer gaz işletme platformunun ekim ayında Türkiye'de olması bekleniyor. Camcı, bu geminin faaliyete geçtiğinde 5 milyon haneye yetecek kadar gaz üretebileceğini ifade etti. Ayrıca, Gabar Dağı'ndaki petrol keşfinin yüksek kalitesi ve 150 milyon varillik büyüklüğünün, 2022'de karalarda bulunan en büyük 10 petrol rezervi arasında yer aldığını kaydetti. Haziran 2023 itibarıyla Gabar’da günlük ham petrol üretimi 45 bin varile ulaştı ve hedef günlük 100 bin varil. Bu hedefle Türkiye’nin toplam günlük üretiminin 200 bin varilin üzerine çıkması bekleniyor.

Camcı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şırnak dışında da potansiyeli yüksek arama faaliyetlerinin devam ettiğini ve Türkiye'nin günlük petrol tüketiminin yaklaşık 1 milyon varil olduğunu hatırlatarak, "Bahsedilen hedeflere ulaşıldığında sadece Gabar petrolü tüketimin yüzde 10'unu karşılayabilir," dedi.

Petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin hızlanacağına dikkat çeken Camcı, "Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz'de aramalara başlayacak olması, bölgedeki tespitlerin yanı sıra Akdeniz'deki aktif çalışmalar, Türkiye’nin kararlılıkla arama faaliyetlerine devam edeceğini gösteriyor," dedi. Artış ivmesinin süreceğini belirten Camcı, “TPAO önderliğinde elde edilen üretim artışları, yerli ve yabancı yatırımcılar için fırsatlar yaratıyor. Yatırımcıların ülkemize olan ilgisi artmakta, özel sektörün de arama-üretim faaliyetlerinde daha aktif rol alması gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Liste güncellendi: İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar Liste güncellendi: İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar

Son olarak, Türkiye'nin yerli ve yabancı yatırımcılarla yeni keşiflere odaklanmasını ve mevcut kapasitenin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı: "Ülkemizde, denizlerde ve karalarda potansiyele sahip birçok alan var."

Kaynak: AA