Hakaret davası kanunda belirtilmiş olan hakaret suçu üzerinden değerlendirilerek şikâyet süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren 6 aydır. Yani kişi, hakaret davası açmak istiyorsa suça maruz kaldığı tarihten itibaren 6 ay içinde dava açmalıdır.
Hakaret Davası Nedir?
Hakaret ile açılan dava, hakaret suçunun niteliği incelenerek açılan dava türüdür. Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu tarafından 8.bölüm, 125.maddede düzenlenmiştir. Hakaretin suç sayılabilmesi için bir kimsenin kişiliğini, onurunu, şerefini zedeleyecek her türlü fiil veya sövme durumu gerçekleşmiş olmalıdır.

Hakaret suçu, birinci şahıstan duyulduğu gibi üçüncü şahıslardan da öğrenilebilir. Kişinin somut olarak ismi geçirilmediği halde lakap, takma isim gibi onu belli edecek herhangi bir fiil de hakaret suçu kapsamına girer. Yeter ki suçun işlendiği şahıs üçüncü kişiler tarafından anlaşılabilsin. Bu durumda da kişi, hakaret suçundan dava açabilir. Suç sayılan fiiller sözlü, yazılı, jest ve mimikler ile de olabilir. Günümüzde teknolojinin kullanımının yaygınlaşması ile hakaret suçları da yaygınlaşmıştır. Sanal zorbalıkların çoğu hakaret suçu kapsamına girmektedir.
Hakaret Davası Nasıl Açılır?
Hakaret kapsamına giren suç davaları, asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Kişi, sözlü, yazılı, jest ve mimikler ile herhangi bir hakaret suçuna maruz kalır ise hakaret suçuna uğradığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Ölen bir kişinin ardından hatırasına hakaret suçu sebebiyle yine aynı dava yürütülecektir.
Cumhurbaşkanına yönelik oluşan hakaret ise Cumhuriyet Savcısı tarafından tespit edilerek hakaret davası süreci başlatılır. Eğer hakaret eylemi kamu görevini yerine getiren bir kişiye yönelik olursa burada devreye uzlaştırma girmektedir. Uzlaştırmadan netice alınamıyorsa soruşturma devam eder.
Hakaret Sayılan Kelimeler Nelerdir?
Hakaret kabul edilen sözcükler, dava süreci açısından önem arz etmektedir. Kişiyi toplum içerisinde küçük düşürecek, onurunu incitecek her türlü kelime ve kelime öbekleri hakaret sayılır. Hakaret kapsamında şerefsiz, aptal, salak, geri zekalı, hayvan, köpek, öküz gibi alenen kullanılan kelimeler bulunmaktadır. Bununla birlikte kişinin dış görünüşüne istinaden edilen hakaretler de suç kapsamına girer. Fakat beddua, hakaret sayılan kelime ve kelime öbekleri arasına girmemektedir. Kaba konuşmalar da hakaret suç unsuru sayılamamaktadır. Kişi veya kişilerle konuşurken ‘‘lan, ulan’’ gibi kelimelerin kullanılması hakaret oluşturmamaktadır. Hakaret unsuru sadece kişi veya kişilere karşı oluşmayabilir. Dernek, vakıf, kulüp, siyasi parti gibi tüzel kişilere de edilen hakaretler hakaret suçu oluşturur ve dava süreci başlatılabilir. Önemli olan tüzel yapı üzerinden yine kişilere hakaret ediliyor olmasıdır.
2022 Hakaret Davası Cezası Kaç TL?
Hakaret davası para cezası veya hapis cezası olarak verilebilir. Suçun niteliği ve kovuşturma süreci tamamlandıktan sonra asliye hukuk mahkemeleri tarafından cezaya karar verilir. Hapis cezası 3 ay ile 2 yıl arasında değişebilmektedir. Ayrıca adli para cezası da verilebilmektedir. Fakat para ve hapis cezası birlikte verilmemektedir. Hangi cezanın verildiği ve gerekçeleri hâkim tarafından detaylarıyla sunulur. Belirli şartlara tabi işlenen hakaret suçunun cezası en az 1 sene olmak durumundadır. Bu şartlar şu şekildedir:
- Hakaret suçu kamu görevini yerine getiren bir şahısa yöneltilmiştir.
- Kişinin dini, siyasi değerlerini zedeleyecek herhangi bir söz, jest ve mimik gerçekleştirilmiştir.
- Kişinin ırkından ve dilinden dolayı uğradığı hakarete onuru ve şerefi zedelenmiştir.
Tüm bunlar ışığında hakaret davası kapsamında olup, soruşturma ve kovuşturma devam eder ve mahkeme cezaya karar verir.