Fidan, bu açıklamayı Cibuti'de gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı'nın açılışında yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ve konferansın başarılı geçmesi dileklerini ileten Fidan, Afrika'nın genç ve dinamik nüfusu, zengin kaynakları ve büyüyen pazarlarıyla 21. yüzyılda daha büyük bir rol almaya hazırlandığını belirtti.
Fidan, Afrika'nın terörizm, eşitsizlik, iklim değişikliği gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, bu zorlukların Afrika'nın başarılarından daha büyük olmadığını kaydetti. Türkiye'nin 2000'lerin başından bu yana Afrika ülkeleriyle yakın ortaklıklar kurduğunu hatırlatan Fidan, bu işbirliklerinin Afrikalı çözümler ilkesine dayandığını dile getirdi.
Bakan Fidan, Türkiye'nin 2008'den bu yana Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olduğunu belirterek, tüm Afrika ülkeleriyle ilişkilerini yapılandırılmış ve ihtiyaçlara uygun bir yaklaşımla geliştirdiklerini söyledi. Aynı zamanda Afrika Birliği çerçevesinde çok taraflı ilişkilerini güçlendirdiklerini vurguladı.
Sudan'daki çatışmaların ikinci yılına yaklaştığını hatırlatan Fidan, bu durumun ülke için yıkıcı sonuçlar doğurduğunu ifade etti. "Sudan'ın uluslararası toplumun dikkatinden kaçmasına izin vermemeliyiz. Birlikte hareket ederek hemen bir ateşkes ve kalıcı çözüm elde etmeliyiz," dedi.
Fidan, Türkiye'nin teröre karşı mücadeleyi desteklediğini, istikrarı artırma ve güveni güçlendirme adına yerel ve bölgesel girişimleri desteklediğini söyledi. Türkiye'nin kıtada yoğun yatırımlar yaptığını belirten Fidan, güvenlik ve kalkınma arasında güçlü bir ilişki bulunduğunu ifade etti.
Ticaret Hacmi 35 Milyar Doları Aştı!
Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacminin her yıl artırıldığını vurgulayan Fidan, "Ticaret hacmimiz 2023 yılı itibarıyla 35 milyar doları aşmıştır," diye konuştu. Ayrıca, Türkiye'nin Afrika'daki doğrudan yatırımlarının toplamının 7 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.
Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'yı en sık ziyaret eden yabancı liderlerden biri olduğunu ve 31 Afrika ülkesine 50'den fazla ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Afrika'da 44 Türkiye büyükelçiliği bulunmaktadır," dedi. Ayrıca, Ankara'da 38 Afrika ülkesine ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.
Fidan, Türkiye'nin Afrika Birliği ile çalışmalarını genişletme ve derinleştirme amacında olduğunu belirterek, 2021'de kabul edilen ortak eylem planının uygulanması için ilgili tüm kuruluşlarla yakın işbirliği içinde çalışıldığını ifade etti.
Fidan, Türkiye'nin Afrika'nın uluslararası sistemde hak ettiği konumu elde etmesi yönündeki desteklerini yineleyerek, "Afrika'nın sesinin duyulmasını destekliyoruz," dedi. Bu bağlamda, uluslararası sistemin mevcut eşitsizliklere ve adaletsizliklere etkili bir şekilde yanıt veremediğinin altını çizdi.
Ayrıca, Filistin meselesine de değinen Fidan, "Filistinlilerin yanında duran Afrika ülkelerini takdirle karşılıyoruz," dedi. Fidan, Afrika'nın dünya sisteminin önemli bir sesi olarak Filistin için gösterilen çabalara katılacağına inandığını belirterek, "Hepimizin Filistin halkını desteklemek için daha çok çalışmak ahlaki sorumluluğumuzdur," ifadelerini kullandı.
Son olarak, Fidan, BM Güvenlik Konseyi reformunun bu çabaların kritik bir unsuru olduğunu belirterek, Türkiye'nin Afrika'nın bu konudaki temsilini daha adil ve güçlendirilmiş bir şekilde desteklediğini ifade etti. BM ve Afrika Birliği arasındaki işbirliği ve güçlendirme çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Fidan, bugünkü konferansın Türkiye-Afrika ortaklığını gözden geçirmek için değerli bir fırsat sunduğunu aktardı.