DEMET İLCE / MUHABİR

Nedir: Güneşin yüzeyinde ateşli bir manzara

Nerede: Dünya'dan yaklaşık 93 milyon mil (150 milyon kilometre)

Yayınlandığı tarih: 2 Mayıs 2024

Neden bu kadar özel: Yumuşacık yosunlarla, uzak yağmurlarla ve Dünya'nın kendisinden daha büyük devasa plazma patlamalarıyla tamamlanan altın sarısı bir çayır ufka doğru uzanıyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Solar Orbiter'ı tarafından Eylül 2023'te çekilen yıldızımızın bu yakın plan görüntüsü, güneş atmosferinin en dıştaki iki katmanı olan güneşin kromosferi ve korona arasındaki kaotik geçiş bölgesini gösteriyor. ESA'ya göre görüntünün daha parlak alanları (kısa bir video olarak da mevcut) 1,8 milyon Fahrenheit (1 milyon santigrat derece) sıcaklıklarını temsil ediyor; daha soğuk bölgeler ise radyasyonu emdikleri için nispeten karanlık görünüyor .

Dinozorları yok eden asteroitin Jüpiter'in ötesinden geldiği tespit edildi Dinozorları yok eden asteroitin Jüpiter'in ötesinden geldiği tespit edildi

Bu altın panorama, ekstrem güneş olaylarının minyatür bir galerisidir. Görüntünün sol alt köşesindeki bulanık, dantel benzeri özellikler, güneşin manyetik alan çizgilerini güneş atmosferinin yukarılarına taşıyan devasa plazma döngülerinin tabanlarında oluşan yapılar olan "koronal yosun"dur.

Ufkun yakınında, spikül adı verilen yüksek yapılar dans edip dalgalanıyor ve güneş yüzeyinin binlerce kilometre yukarısına ulaşıyor. Görüntünün orta solunun üzerinde uçan karanlık bir bölge, koronal yağmuru gösteriyor ; yoğun plazma damlaları, koronal döngüler üzerinde yükseldikten sonra tekrar güneşe doğru yuvarlanıyor. Ve videonun yaklaşık 22. saniyesinde, Dünya'dan daha uzun uzanan devasa bir plazma patlaması ateşli başını gösteriyor.

Bunun gibi güneş özellikleri, güneşin karmaşık manyetik alan çizgilerindeki bozulmalardan kaynaklanır. Manyetik bozulmalar, güneşin maksimum adı verilen 11 yıllık aktivite döngüsünün zirvesine yakın zamanlarda daha yaygın hale geliyor; bilim insanları bu dönemin şu anda meydana geldiğini düşünüyor . Eylül ayında bile güneş enerjisi aktivitesindeki artış belirgindi.

ESA'ya göre Solar Orbiter, bu ateşli görüntüleri güneşten yaklaşık 27 milyon mil (43 milyon km) uzakta, yani Dünya'nın yıldızımızdan ortalama üçte birinden yakaladı. Şans eseri, NASA'nın ölüme meydan okuyan Parker Güneş Sondası aynı gün güneşin 4,5 milyon mil (7,2 milyon km) yakınına gelerek iki uzay aracının bu aşırı güneş özelliklerini izlemesine ve aynı anda radyasyon çıktılarını ölçmesine olanak tanıdı.

Muhabir: Demet İlce