Massachusetts General Hospital'da gerçekleştirilen bir araştırma, hafta sonu yapılan yoğun egzersizin, haftalık düzenli egzersiz kadar sağlık açısından faydalı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, egzersiz süresinin haftanın bir veya iki gününe yoğunlaştırılmasının, haftaya yayılmış düzenli bir egzersiz programıyla aynı sağlık faydalarını sağlayabileceği belirlendi.

Araştırma, hem hafta sonu yapılan yoğun egzersizin hem de düzenli egzersizin 200'den fazla hastalığın riskini azalttığını gösterdi. Hipertansiyon ve diyabet gibi kardiyometabolik hastalıkların yanı sıra kronik böbrek hastalığı ve ruh hali bozuklukları gibi birçok farklı rahatsızlıkta da riskin azaldığı gözlemlendi. 

90.000 kişinin verilerini inceleyen araştırmacılar, fiziksel aktiviteyi hafta sonuna yoğunlaştıran "hafta sonu savaşçıları" ile egzersizlerini haftaya yayan bireylerin hastalık risklerini karşılaştırdı. Her iki grup da haftada en az 150 dakika orta veya yüksek şiddetli egzersiz yapma önerisine uydu.

Diyabet riski %43 azalıyor!

Hafta sonu yoğun egzersiz yapan bireylerde hipertansiyon riski %23 azalırken, düzenli egzersiz yapanlarda bu oran %28 olarak belirlendi. Diyabet riskinde ise hafta sonu egzersiz yapanlarda %43, düzenli spor yapanlarda %46 oranında azalma gözlemlendi.

Araştırmanın yazarları, toplam fiziksel aktivitenin miktarının, haftaya nasıl dağıldığından daha önemli olabileceğini vurguluyor. Hafta sonu yoğun egzersiz yapanların da düzenli spor yapanlar gibi kalp krizi, inme ve düzensiz kalp ritmi gibi kardiyovasküler risklerden korunma avantajına sahip oldukları belirtildi.

Tedavi edilmeyen sinüzit beyin apsesine neden olabilir Tedavi edilmeyen sinüzit beyin apsesine neden olabilir

Araştırmacılar, halk sağlığını iyileştirmek amacıyla egzersiz şekilleri üzerine daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurgularken, bireylerin kendilerine en uygun egzersiz düzenine uymaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi