Almanya’nın ihtiyacı olan uzman eleman kadrolarının bu yasa ile doldurulması planlanmaktadır. Bu yasa ile yaklaşık 25.000 uzman elemanın ülkeye gelmesi tahmin ediliyor. Uzman elemanlar ise genellikle üniversite öğrenimini tamamlamış, Almanya’da veya denklik verilen yurtdışı eğitimi almış kişilerin yararlanması bekleniyor.

Almanya Çalışma Alanları Nelerdir?

Almanya çalışma alanları, eğitim alanlarının çeşitli olmasına bağlı olarak değişmektedir. Her meslek grubunun başvuru yapabileceği alanlar mevcuttur. Almanya, çalışma şartları bakımından oldukça elverişli bir ülkedir. Ülkede yabancı nüfusun büyük çoğunluğunu Türkler oluşturmaktadır. Bu sebeple Türk insanının yurtdışı çalışma fikrine en sıcak baktığı ülkelerden biri de Almanya’dır. Öncelikle iş ilanı sitelerinden kendilerine uygun işi araştıran kişiler denklik işlemlerini halledip başvuruda bulunabilirler. Almanya’da sağlık sigortası zorunluluğu olduğu için adayların sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir.

Almanya İş İlanları Nerelerde Var?

Almanya iş aranan siteler, yurtdışında çalışmak isteyen kişilerin kolaylıkla iş bulabilecekleri siteler olmaktadır. ‘‘Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’’ için hazırlanmış olan ‘‘Make it Germany’’ internet sitesinde, uzman eleman olmak isteyen kişilerin başvuru yapmasını kolaylaştırmak adına bir sistem bulunuyor. Uzman eleman adayları bu siteye girerek gerekli tüm bilgileri edinebilirler. Almanya iş imkânları çerçevesinde hangi meslek gruplarının arandığı, hangi aşamalardan geçecekleri gibi durumları öğrenebilmektedirler. Ayrıca bireysel olarak sormak istedikleri soruları da sitede bulunan iletişim adreslerine yönlendirerek cevap bulabileceklerdir.

Almanya İhtiyaç Duyulan Meslekler Nelerdir?

Almanya aranan meslek grupları incelendiğinde uzman eleman ve işçi sınıfı olarak ayırmak mümkün olacaktır. Almanya ihtiyaç duyulan meslekleri kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Doktorlar: Almanya’da yaklaşık olarak 50.000 yurtdışı kaynaklı doktor bulunmaktadır. Bunun haricinde hala Almanya’nın kırsal bölgelerinde doktor eksikliği bulunmaktadır. Almanya’daki eğitime denk eğitim almış olan doktorlar kolaylıkla resmi işlemleri halledip Almanya’da çalışmaya başlayabiliyorlar.
  • Bakım Personelleri: Bakım eğitimi almış kişiler, B1 ve B2 seviyesinde Almanca diline sahip ise kolaylıkla uzman eleman kadrolarına başvuruda bulunabilirler.
  • Mühendisler: Almanya, mühendislik alanında Dünya’nın önde gelen ülkelerinden biridir. Bu sebeple uzman eleman kadrolarının büyük bir kısmı mühendislik sektörüne ayrılmıştır. Elektrik-elektronik, makine, otomotiv gibi sektörlerde eğitim almış ve diploması Almanya’nın eğitimine denklik verilen kişiler başvuruda bulunabilir.
  • Bilişim Teknoloji Uzmanları- Fen Bilimi Uzmanları: Kamusal ve özel sektör olmak üzere iki farklı alanda çalışan açığı mevcuttur ve bu açığı da yine uzman eleman projesiyle tamamlamak isteyen Almanya, Make it Germany sitesinden bu alanda da iş ilanı incelemelerini başlatmıştır.

Almanya Maaşları Ne Kadar?

Almanya çalışma ücretleri sektörden sektöre değişiklik gösteren bir konudur. Ortalama kazançlar göz önüne alındığında en yüksek maaş alan meslek gruplarının araştırma projelerinde yer alan kişiler, pilotlar, doktorlar, müdürler, mühendisler olduğu görülmektedir. Ortalama gelir olarak en düşük maaş alınan meslek grupları ise çiçekçilik, temizlik elemanlığı ve garsonluk gibi mesleklerdir. Almanya iş imkânları incelendiğinde ortalama maaşları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Doktorlar ortalama 6.000 Euro maaş almaktadır.
  • Öğretmenler ortalama 5.000 Euro maaş almaktadır.
  • Mühendisler ortalama 4.500 Euro maaş almaktadır.
  • Hemşireler ve sağlık çalışanları ortalama 3.400 Euro maaş almaktadır.
  • Temizlik elemanları ortalama 1.800 Euro maaş almaktadır.
  • İşçi kategorisindeki elemanlar ise ortalama 3.300 Euro maaş almaktadır.
Editör: Haber Merkezi