Girmek istediğiniz web sitesinin, tarayıcınız aracılığıyla böyle bir uyarı vermesinin birden fazla sebebi olabilir. Sitelere girmenizin engellenmesine sebep olan uyarı da budur. Bazı durumlarda, bu sorunla karşılaşmanızı sağlayan, bilgisayarınızda bulunan anti-virüs programı da olabilir. Bu noktada, program aracılığıyla sertifika izinlerinin alınmasını sağlayabilirsiniz. Güvenlik sertifikası Android telefonlarda da karşınıza çıkabilir. Bu durumda da, farklı adımları izlemelesiniz.

Güvenlik Sertifikası Sorunu Neden Olur?

Sertifika problemlerinin kaynağı, SSL adı verilen güvenlik sertifikası kullanan web siteleri sebebiyle ortaya çıkabilir. Güvenlik sertifikasının ortaya çıkarılmasının esas sebebi, başta e-ticaret sitelerinde kullanılan kart veya adres gibi bilgilerinizin dışarıya sızdırılmamasını sağlamak amacıdır. Bu sertifika sayesinde, herhangi bir siteden SSL sahibi olması şartıyla güvenle alışveriş yapabilmeniz hedeflenmiştir. Güvenlik sertifikasının sorun yaratmasının temelde 2 farklı kaynağı bulunur. Bu kaynaklar şunlardır:

  • Açmak istediğiniz Web sitesinin SSL adı verilen Güvenlik Sertifikası’nın süresi dolmuş olabilir. Bu, kullanıcı olarak sizle alakalı değil, sitenin ve sitenin yönetimi ile alakalıdır.
  • Bilgisayarınızdan kaynaklanabilecek sorun tarih ve zaman ayarları ile ilgilidir. Bazı durumlarda, bilgisayarınızın tarihi, satın aldığınız gün ve saate otomatik olarak dönebilir. Sertifika hatası, bu sorun düzeltilmedikçe karşınıza çıkmaya devam eder. İnterneti kullanırken, bilgisayar dahil tüm cihazlarınızın tarih ve saati doğru olarak ayarlanmış olmalıdır. Güvenlik sertifikası sorununun çözmeden güvenlik sertifikasına sahip siteleri ziyaret ederek sorun yaşamaya devam edersiniz.

Bilgisayardan Güvenlik Sertifikası Sorunu Çözme İşlemi Nasıl Yapılır?

Güvenlik sertifikası sorununun kaynaklanması, bilgisayarınız gün, tarih ve saat ayarlarının değişmesi sebebiyle oluşmuştur. Bu sorunun çözülmesi için bilgisayarınızın otomatik olarak yanlış tarihe ayarladığı gün ve saati manuel olarak normale döndürmeniz gereklidir. Bunun için şu adımları takip etmeniz yeterli olur:

  • Tarih ve saat ayarlarını, ekranınızın sol altında bulunan Başlat tuşuna tıklayarak açabilirsiniz.
  • Tarih ve saat ayarlarını açmanın diğer yolu ise, ekranınızın sağ altında bulunan saat sembolüne tıklamanızdır.
  • Tarih ve saat ayarları menüsünü açtıktan sonra, otomatik olarak tarih ve saati ayarla butonuna tıklamalısınız. Aktif olan ayarı bu şekilde değiştirdikten sonra, tarih ve saati ayarla butonuna tıklamanız gereklidir.
  • Tarih ve saati güncel olarak ayarladıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatarak dilediğiniz siteyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Eğer, girmek istediğiniz internet sitesi hala aynı uyarıyı veriyorsa, bu, sitenin Güvenlik Sertifikası süresinin geçmiş olduğu anlamına gelir. Bu durumda, sizin ayarlayarak değiştirebileceğiniz bir durum söz konusu değildir.

Android Telefonlarda Güvenlik Sertifikası Sorunu Çözme İşlemi Nasıl Yapılır?

Android telefonlarda Güvenlik Sertifikası sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Android işletim sistemine sahip olan telefonlarda, güvenlik sertifikası sorunu alıyorsanız, bu problemi aşmak için şu adımları sırasıyla takip etmeniz gereklidir:

  • Telefonunuzda güvenlik sertifikası ekleme işlemi yaparak bu sorundan kurtulabilirsiniz.
  • Ayarlar menünüze gittikten sonra sırasıyla şu sekmelere geçmelisiniz: Güvenlik – Gelişmiş – Şifreleme ve Kimlik Bilgileri
  • Daha sonra, Kimlik bilgileri deposu başlığının altında bulunan sertifika yükle butonuna dokunmalısınız.
  • Buradan açılan menüden de Kablosuz sertifikası seçeneğine dokunun.
  • Sol üstten Menüyü açtıktan sonra Şuradan Aç butonuna dokunun.
  • Sertifikayı telefonunuzda kaydettiğiniz yeri açın ve sertifikayı bulun.
  • Eğer dosyaya bir şifre koyduysanız, bu şifreyi girin.
  • Sertifika için bir isim koyduktan sonra Tamam butonuna dokunarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.
  • Sertifika kaldırma işlemini de aynı işlemi Kimlik Bilgilerini Temizle butonunu seçerek tamamlayabilirsiniz.
Editör: TE Bilisim