Otomatik Katılım dan yararlanabilenler, bir iş yerinde çalıştığı sürede Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olan, 45 yaşını henüz doldurmamış olanlardır. Otomatik Katılım sisteminden yararlanarak 1000 TL’lik desteği alabilmek için 45 yaşını doldurmaya herkes, gerek özel sektörde, gerekse de kamuda çalışanlar olabilir. Bu noktada, nakdi devlet desteğini almak için devlet kurumlarında çalışmak zorunda olmak gerekli tutulmamıştır.

Otomatik Katılın Sisteminde Devlet Katkısı Ne Zaman Yatırılır?

Katkıyı alabilmek gerekli şartların tamamını karşılamış olmanız gereklidir. Daha sonra, sigortalı olarak çalıştığınız iş yeri tarafından yatırılan maaşınız takip eden günde, iş yeri katkı payınız da yatırmak zorunluluğuna sahiptir. Devlet tarafından belirlenmiş olan bu kurala göre, işverenin ve işyerinin bu katkı payını geciktirme durumunda, işveren hakkında soruşturma başlatılabilir veya bu duruma itiraz edilebilir.

Otomatik Katılım Sisteminde Devlet Katkıları Nelerdir?

Otomatik Bireysel Emeklilik sistemi, yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik hakkının korunmasını hedefleyen bir program haline gelmiştir. İçerisinde bireysel emeklilik 1000 TL Devlet Katkısı payı da bulunduran bu sistem sayesinde, işverenleriniz ile iletişim haline geçerek maaşınız dan otomatik olarak %3 oranında katkı payı ödeyerek emeklilik hayatınızda refaha kavuşabilirsiniz. 1000 TL’lik desteğin yanında, devlet katkı payı açısından otomatik emeklilik sisteminin şu Katkıları da bulunur:

  • Sisteme dahil olmanıza birlikte, aylık olarak ödediğiniz katkı payı tutarına devlet tarafından %25 oranında devlet katkısı eklenir. Böylece, daha hızlı ve daha kolay bir biçimde emeklilik haline geçebilir, refah sahibi olarak emekli olabilirsiniz. Aylık olarak 200 TL ödüyor olmanız durumunda 50 TL Devlet Katkısı alırsınız. Devlet katkısı, brüt asgari ücretin %25’lik oranıyla sınırlandırılmıştır. Örneğin, brüt asgari tutarın aylık miktarı 2000TL ise yıl sonunda toplam 6000TL’ye kadar birikim yapabilirsiniz.
  • Başlangıç aşamasında, bir defaya mahsus olmak üzere 1000 TL’lik devlet katkısı dan yararlanabilirsiniz.
  • Sigorta şirketleri ve bankalar ile iletişim haline geçerek avantajlı birikim fonlarından yararlanabilirsiniz.
  • Gelir sigortasını emeklilik dönemi birikimi olarak alma seçeneğini değerlendirerek %5 devlet katkısı alma şansını kullanabilirsiniz.

Otomatik Bireysel Emeklilik Sisteminden Dilediğim Zaman Çıkabilir Miyim?

Otomatik Bireysel Emeklilik sisteminden cayma ve işlemleri iptal etme şansını dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. İlk 2 ay içerisinde sorgusuz sualsiz iptal işlemi başlatarak sistemden çıkabilirsiniz. İşveren aracılığıyla sisteme dahil olunduğu için bu görüşmeyi işverenin izle gerçekleştirerek işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. 2 ay sonrasında cayma işlemini gerçekleştirmek isterseniz, belirli koşulların gerektirdiklerini tamamlamanız gerekir.

Otomatik Katılım Sisteminde Ne Zaman Emekli Olurum?

Otomatik katılımla emekli olabilmek için birkaç farklı şartı karşılamanın gereklidir. İlk olarak karşılamanın gereken şart, sistem içerisinde en az 10 sene kalmış olma gerekliliğidir. 10 seneye varan veya daha uzun süredir sistem içerisindeyseniz 56 yaşınızı doldurmanız birlikte emeklilik hakkına direkt olarak sahip olursunuz. Bu noktada, devletin yapmış olduğu tüm Katkıları da kullanma şansınızı başlatabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi