Pasaport müracaatı, 199 Numaralı telefondan veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresi üzerinden randevu alındıktan sonra ilgili Nüfus Müdürlüklerine gidilmesiyle yapılır. Pasaport başvurusundan sonra, Nüfus müdürlüklerine gidilmeden önce belirlenen harcın yatırılması ve istenen belgelerin alınması gerekir.

Pasaport Başvurusu İçin Ne Kadar Harç Yatırılır?
Pasaport müracaat harç ücretleri, 2021 yılı için şöyle belirlenmiştir:
- 6 aylık: 401,25 TL
- 1 yıllık: 506,15 TL
- 2 yıllık: 716,25 TL
- 3 yıllık: 944,25 TL
- 3 – 10 yıllık: 1259,45 TL
Bu ücretler, Pasaport harç ücreti ile Pasaport defter bedelinin toplamıdır. İki ücretin de aynı anda ödenmesi zorunludur. Bu fiyatlar yalnızca Türkiye Cumhuriyeti pasaportu için geçerlidir. Bulgaristan, İngiltere ve diğer ülkelerin pasaport alma veya yenileme ücretleri ilgili konsolosluktan öğrenilir.
Türkiye Cumhuriyetinin Verdiği Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
Türkiye’deki pasaport türleri, 6 tane olarak belirlenmiştir:
- Yeşil (Hususi) Pasaport: Devlet büyüklerine, Millet Meclisi vekillerine ve 1 ve sadece 2. Derece devlet memurlarına verilen pasaporttur.
- Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport: Tüm vatandaşların alabildiği pasaport türüdür.
- Gri (Hizmet) Pasaport: Resmi görev amacıyla yurt dışına gidecek kişilere verilen pasaport türüdür. Bilimsel çalışma amacıyla yurt dışına çıkan akademisyenler ve sarı basın kartı sahibi gazeteciler gibi resmi görev sahibi kişiler bu pasaportu kullanabilir.
- Siyah( Diplomat) Pasaport: Üst düzeyde görev yapan tüm memurlara verilen pasaport türüdür. Başta konsolosluk çalışanları, büyükelçiler ve meclis yetkilileri bu pasaport türünü kullanır.
- Kırmızı( Geçici) Pasaport: Yurt dışında yaşayan Türk Vatandaşlarının ülkeye girebilmek için kullanabilecekleri pasaport türüdür. Bu pasaportun sahibi olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmez. Genellikle seyahat veya gezme amacıyla kullanılan pasaport türüdür.
- Öğrenci Pasaportu: 25 yaşının altında olan tüm öğrencilerin alabileceği pasaport türüdür. Öğrenciler, bu pasaportu almak için yalnızca defter bedeli öder. Pasaport başvuruları da yalnızca öğrencilikleri devam ederken alınır.
Pasaport Harçları Nereye Ödenir?
Pasaport harçlarının yatırıldığı bankalar, şöyle listelenmiştir:
- Akbank
- Denizbank
- Burgan Bank
- QNB Finans
- ING Bank
- Kuveyt Türk
- Ziraat Bankası
- Türk Ekonomi Bankası
- İ Bankası
- Vakıf Bankası
- Halk Bankası
- Yapı Kredi Bankası
Bu bankalar üzerinden gerçekleştirilen harç ödemelerinin dekontları alınır ve Nüfus Müdürlüklerine gidilirken götürülür. Harç yatırımı için şubeye gitme zorunluluğu yoktur, kişiler internet bankacılığı üzerinden de işlem yapabilir.
Pasaport Kaç Günde Gelir?
Pasaportun hazırlanma ve teslim süresi, yaklaşık olarak 5 ile7 iş günüdür. Pasaportlar, kişilerin ikamet adreslerine teslim edilir. Eğer başka bir yere teslim edilmesi isteniyorsa pasaport başvurusu sırasında belirtilmesi gerekir.

Pasaport İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Pasaport için istenen evraklar, şunlardır:
- 2 adet biyometrik fotoğraf (güncel olması gerekir, son 6 ay içinde çekilmiş)
- Kimlik kartı veya nüfus cüzdanı
- Eski pasaport (İlk defa pasaport başvurusunda bulunacak için geçerli değildir)
- Öğrenci belgesi (Yalnızca öğrenci pasaportuna başvuru yapan kişilerden istenir)
- Ergin olmayan veya kısıtlı kişiler için pasaport almasında veya yurt dışına çıkmasında herhangi bir sorun olmadığını kanıtlayan muvafakatname
Pasaport başvurusu için istenen evrakların eksik olması durumunda başvuru işlemi tamamlanmaz ve kişilerden yeniden randevu alınması istenir. Bir kişi, 6 ay içinde en fazla 2 kez randevu alabilir. Bunun yanında, sicilinde “yurt dışına çıkamaz” ibaresi geçen kişiler, pasaport almış olsalar dahi kullanamazlar ve pasaportlarına ilgili yerdeki Emniyet Müdürlüğü tarafından el konma hakkı bulunur.