BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla ezilen milletlerin sesi olan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, adil küresel düzenin nasıl kurulması gerektiğini ve Türkiye’nin burada alacağı rolü, ABD merkezli “Foreign Policy” dergisi için yazdığı makalede ele aldı. Erdoğan, insanlığın kalbi olması gereken Birleşmiş Milletler’in bugün nabzının atmadığını belirterek, Bosna, Filistin, Yemen ve Suriye’de yaşanan insani dramlarda yapının etkisizliğine dikkat çekti.

ÜYE SAYISI 20’YE YÜKSELTİLMELİ

Mevcut BM yapısının insanlığın sorunlarına çare olmadığının tespitini yapan Başkan Erdoğan, çözüm yolu olarak şunu sundu: “Bugün bir kez daha milletler topluluğuna BMGK’daki daimi üyelik uygulamasına son verilmesi, üye sayısının 20’ye çıkarılması ve tüm ülkelerin bu platformda sırayla temsil edilmesi davetimi tekrarlıyorum. Türkiye, bir askeri veya ekonomik süper güç olmamakla birlikte Irak, Suriye ve diğer yerlerde çözümün parçası olarak küresel bir lider haline gelmiştir.”

SİLAHLI GRUPLAR ÇIKIYOR

Erdoğan, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta ise Rusya ile İdlib için varılan mutabakatta gelinen noktayı paylaştı. Güvenli bölge için Türkiye’nin üzerine düşen vazifeyi yaptığını aktaran Başkan Erdoğan, “İdlib halkının beklentisiydi. İdlib halkı da bu süreci huzurlu bir şekilde, dönüşün başlaması olması 50-60 bin kişi geriye dönmüş vaziyette, onların da desteğiyle bu süreç başarılacaktır. Ağır silahlar olarak, sınıflandırmasını Türkiye ve Rusya çalışmalarını yaptı. Sınıflandırarak gerekli çalışmalar yapılacak. Silahlı gruplar bölgeden çıkmaya başladı” diye konuştu.

EURO 2024 MESAJI

Erdoğan, Alman medyasına verdiği demecinde bugün Euro 2024’ün ev sahibini belirleyecek olan UEFA’ya seslendi. “Adil bir değerlendirme bekliyoruz” mesajını veren Erdoğan, Türkiye’nin stadyumları, havalimanları, ulaşım ağlarıyla dev organizasyonu hak ettiğini belirtti.

“FETO RAHATÇA GEZİYOR”

“İsmini andığımız zat, terör örgütleriyle münasebetleri olduğu için tutuklanmıştır. Şu an bu tutukluluk içerisindedir. Sağlık nedeniyle yargı kendisinin eve çıkmasına izin vermiştir. 12 Ekim’de mahkemesi var. Mahkemede yargı ne karar verir bunu bilemem. Buna siyasiler de karar veremez. Benzer şeyler özellikle ABD’de olmuş durumda. Örneğin, ABD’de şu anda, Türkiye’den 251 kişinin katili, darbe girişiminde bulunan FETÖ ABD’dedir. ABD’de olan bu zat şu an yargılanmıyor. Biz dosyalarını gönderdiğimiz halde, yargılanmamakta buradaki yetkililer ne yazık ki direnmektedir.Türkiye ile ABD arasında suçluların iade anlaşması vardır. Buna rağmen burada Fetullah Gülen denen şahıs rahatlıkla bırakılabilecekken bırakılmamaktadır.”

Editör: TE Bilisim