Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği rezidansında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, “Bu, uzun süre devam etmez. Bunu politik tecrübemle söylüyorum. Çünkü bu vize krizinin ABD’nin ulusal menfaatlerine de en ufak bir katkısı olmaz.” ifadesini kullandı.

“Aceleyle alınmış bir karar”

Bunun bir adım ötesinin, “neredeyse diplomatik ilişkiyi kesmek” olduğunu söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Türkiye ile Amerika arasında ilişkilerin bu noktaya getirilmesini sağlayacak en ufak bir gelişme yok. Herhangi bir nedenle bu karar alınmış olur da bunun bir siyasi mantığı olur.  Bu aceleyle alınmış, biraz da İstanbul’daki o FETÖ operasyonları çerçevesinde başkonsoloslukta çalışan, diplomatik korunması olmayan kişiden dolayı telaşla atılmış olan bir adım.”

“Amerika’nın milli menfaatlerine de katkısı yoktur”

Siyasette yapıcı olunması gerektiği tavsiyesinde bulunan Kurtulmuş, “Ben, Başbakanımızın ziyaretleri sırasında da bu konunun yumuşayacağını, belki çözüleceğini ama bu sefer olmasa bile çok yakın gelecekte Amerikalıların bu kararlarını gözden geçireceklerini ve geri alacaklarını düşünüyorum. Mantık bunu gerektiriyor. Siyasette bir şekilde yapıcı olmak bunu gerektiriyor. Bunun, Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmeye en ufak bir katkısı yoktur. Amerika’nın milli menfaatlerine de en ufak bir katkısı yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Londra’daki temaslar

Londra’da gerçekleştirdiği temaslara ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Kurtulmuş, fuar kapsamında ve marjında 2 gün boyunca yoğun temaslarda bulunduğunu belirterek, “Dünyanın en büyük fuarlarından biri. Burada Türkiye çok büyük bir alanda, Türkiye’de turizm ile ilgili hemen her sektörden, özel ve kamu, temsilciler buradaydı. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın güzel ve merkezi bir standı vardı. Burayı ziyaret ettik, açılışında bulunduk. Kuzey Kıbrıs hemen komşumuz olarak bu fuarda yer aldı.” dedi.

Fuar marjında diğer ülkelerin kültür ve turizm bakanları ile de bir araya geldiğini dile getiren Kurtulmuş, “Bulgaristan gibi komşumuz olan ülkeler, Venezuela gibi uzak coğrafyada ama Türkiye ile ilişkilerini son derece sıcak tutan ülkelerle de görüşmelerimiz oldu.” diye konuştu.

Türkiye markasını tanıtmaya devam edeceğiz

Ankara’da geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılan turizm şurasına da değinen Kurtulmuş, şurada, bine yakın sektör temsilcisini, akademisyeni ve bürokrasiyi bir araya geldiğini söyledi.

Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Son derece verimli bir şura oldu. Bu şurada ortaya çıkan fikirlerin takipçisi olduğumuzu, sektördeki bütün arkadaşlarımızın faaliyetlerine bakanlık olarak destek vereceğimizi de bu vesileyle ortaya koymuş olduk. Bundan sonraki süreçlerde de turizm sektörü ile ilgili bütün Türkiye’nin karşılaştığı problemleri birebir takip edeceğiz.” 

Uluslararası alanda Türkiye’nin tanıtılmasına özel önem verdiğini ifade eden Kurtulmuş, “Her yerde olacağız, bütün uluslararası kuruluşlarda olacağız, bütün bu tür fuarlarda, etkinliklerde olacağız ve böylece bütün Türkiye markasını önemli bir değer olarak tanıtmaya, çoğaltmaya gayret edeceğiz.” diye konuştu.

“Türkiye düşmanlığını bertaraf etmek için turizmi kullanacağız”

“Bütün bu temaslarımızda da bir kere daha gördük ki, Türkiye’nin üç tane önemli rekabetçi avantajı var.” diyen Kurtulmuş, “Bunlardan bir tanesi Türkiye’nin muazzam kültürel, tarihi bir zenginliği. Truva’dan Osmanlı’ya kadar 24 farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bir ülkeden bahsediyoruz. Dünyanın en zengin coğrafyası. Bu çerçevede yine tekraren söyleyeyim dünyanın en büyük arşivi Türkiye, dünyanın en büyük kütüphanesi Türkiye. Bu zenginliği uluslararası alanda tanıtmamız lazım. İkincisi, Anadolu dediğimiz coğrafya 4 mevsimin olduğu her tarafında farklı güzelliklerin bulunduğu belki de dünyanın en güzel coğrafyası. Bu da bizim için büyük bir avantaj. Coğrafi lokasyonumuz üçüncü büyük avantajımız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin iki saatlik uçuş mesafesinde, dünyanın hemen hemen yarısına ulaşılabilecek bir coğrafi merkez olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bunların hepsini avantaj olarak kullanacağız. Ayrıca Türkiye’ye karşı gerçekleştirilmeye çalışılan olumsuz algı operasyonlarını önlemek için Türkiye’nin pozitif algısını artıracağız. Özellikle İslam karşıtlığı ve onun somuta indirgenmiş şekli olan Türkiye düşmanlığını bertaraf etmek için turizmi de kültürel zenginliğimizi de yumuşak gücümüzün unsurları, elemanları olarak kullanacağız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi