Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Konukevi’nde, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık etti.

Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, sözlerine “Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti malum iki kardeş ülkedir. Türkiye, bağımsızlığından bu yana Kırgızistan’ın yanında yer almış, Kırgızistan’ın kalkınmasına her zaman destek olmuştur.” diyerek başladı.

Başkan Erdoğan, özellikle stratejik, askeri, siyasi, ekonomik bütün bu alanlarda atılması gereken çok önemli adımların bulunduğuna işaret etti.

“FETÖ’NÜN SIKINTISINI KARDEŞ ÜLKENİN YAŞAMASINI İSTEMİYORUZ”

Özellikle FETÖ konusu başta olmak üzere ikili ilişkilerin geldiği noktayı mevkidaşı Ceenbekov ile samimi bir şekilde ele aldıklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

“FETÖ’nün Kırgızistan’da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, tabii ki gelecekle ilgili bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusunu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmamız iki tarafın da yararına olacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Kırgızistan’a ekonomi, eğitim, kültür ve kalkınma yardımları gibi konularda her türlü desteğimizi inşallah sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde hep birlikte daha çok çalışmamızın gereğine inanıyorum.”

“KIRGIZİSTAN’DA FETÖ’YE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Devlet konukevi’ndeki toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kırgızistan ziyaretinin ardından ülkenin Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında FETÖ’ye değinen Başkan Erdoğan, “Görüşmelerimizde Kırgızistan’daki FETÖ varlığı ile mücadele edilmesi başlıca gündem maddemizi oluşturdu.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına, “15 Temmuz tarihinde bir darbe girişiminde bulunan FETÖ, mevcut olduğu tüm ülkeler için büyük bir tehdit teşkil ediyor.” sözleriyle devam etti.

“Bugünkü görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda atılabilecek müşterek adımları da değerlendirdik” diyen Erdoğan,  “Biz kardeşsek çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, deneyimleriyle her zaman için Kırgızistan’ın ve Kırgızların yanında bulunacaklarını ifade ederek, “Bu bakımdan da Maarif Vakfını çok önemsiyoruz. Maarif Vakfı ve Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığının müşterek yapacağı çalışmalarla süratle buradaki sıkıntıyı gidermek ve böylece burada özellikle el ele vermek suretiyle bu dayanışmayı göstermemizin faydalı olacağına inanıyorum. Ortak geçmişimizden güç alan Türkiye-Kırgızistan ilişkilerini geleceğe daha da güçlendirerek taşıyacağımızdan eminim.” diye konuştu.

12 anlaşma imzalandı

İki ülke arasında farklı alanlarda 12 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar şunlar:

– TİKA ile Kırgız Alıkul Osmonov Milli Kütüphanesi arasında Türkiye Kırgızistan Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı.

– Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı İlaç Donanımı ve Tıbbi Teçhizatlar Departmanı Arasında Karşılıklı Anlayışa Dair Mutabakat Zaptı.

– Türkiye Maarif Vakfı ile Kırgız Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı Arasında Mutabakat Zaptı.

– Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı.

– Bişkek-Kırgız Türk Dostluk Devlet Hastanesi Açılması, Ortak İşletilmesi ve Devri ile Kırgız Cumhuriyeti Vatandaşlarının Türkiye’de Tıp ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Almasına Dair Anlaşma.

– 14 Eylül 1994 tarihinde imzalanan Hava Ulaştırma Anlaşması’nın tadiline ilişkin Protokol.

– Afet ve Acil Durumların Önlenmesi ve Giderilmesi Alanında İşbirliğine Dair Sözleşme.

– Tüketicinin Korunması Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı. – Ortak Gümrük Konseyi Kurulması Mutabakat Zaptı.

– Teknik Düzenleme Standardizasyon Uygunluk Değerlendirmesi, Akreditasyon ve Meteroloji Alanlarında İşbirliği Anlaşması.

– Askeri Nakdi Yardım Protokolü. – İki cumhurbaşkanının imza koyduğu Ortak Bildiri.”

Editör: TE Bilisim