Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

2013’ten bu yana diktatör Sisi rejimiyle yönetilen Mısır’dan Türkiye’ye zeytin dalı uzatma girişimi var. Seçilmiş ilk ve tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi darbeyle devirip iktidarı ele geçiren ve ülkeyi günden güne uçuruma sürükleyen Sisi rejimi çıkış yolu arıyor.

YUNANİSTAN TEDİRGİN

Sisi’ye yakın isimlerden olan rejime bağlı Al Ahram Gazetesi’nin Genel Müdürü Mohamed Sabreen, ilişkilerin normalleşmesi halinde Türkiye ve Mısır’ın teröre karşı ortak mücadele verebileceğini, Doğu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda iki ülkenin birbirine yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Sabreen’in, United World International (Uwidata) adlı uluslararası haber sitesinde yayımlanan yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı, “Bölgede anlaşalım, petrol ve gazı beraber çıkaralım. FETÖ ve PKK’ya karşı beraber mücadele edelim” çağrısı, Yunanistan’da endişe doğurdu.

Sözde haritalar tarihe karışacak

Türkiye’nin Mısır ve İsrail ile anlaşması Ege’nin karşı yakasında “kabus senaryosu” olarak nitelendiriliyor. Zira Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de çeşitli haritalar yayınlayıp sözde münhasır ekonomik alanlar belirleseler de, uluslararası hukuka göre bu sınırların muhatabı olan ülkelerde anlaşılmadığı sürece hiçbir haritanın hükmü bulunmuyor. Dolayısıyla çok uzak ihtimal olsa da Türkiye, Akdeniz’de karşısında bulunan Mısır ve Güneydoğusundaki İsrail ile el sıkışırsa Yunan dış siyaseti krize girecek.

“İKİSİ DE RUSYA’DAN SATIN ALIYOR”

Libya’da darbeci general Hafter ile olduğu gibi Mısır’da da bir diğer darbeci Sisi ile yakın ilişkiler içerisinde olan Atina’da, kamuoyu Kahire’den Ankara’ya yöneltilen mesajları tedirginlikle izliyor.

Yunan internet sitelerinde yapılan haberlerde, Türkiye’nin Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı gibi Mısır ile de anlaşması durumunda Yunanistan’ın bölgede şansının çok çok azalacağına vurgu yapıldı. Mısır’ın uçak ve hava savunma sistemleri konusunda Rusya ile yakınlaştığı ve Türkiye’nin de Rus yapımı S-400 füzelerini aldığına dikkat çekildi. Mısır’ın tamamen Batı’ya bağımlı Yunanistan’a göre Türkiye gibi Batı ve Rusya/Çin bloğu ile ilişkiler geliştirebildiğine vurgu yapılırken, Ankara’nın İsrail ile deniz sınırları konusunda anlaşması durumunda bunu Mısır’ın da izlemesinin sürpriz olmayacağı dile getirildi.

Editör: TE Bilisim