Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ev sahipliğinde yapılan 9. Avrasya İslam Şurası İstişare Toplantısı’na katılan dini liderler 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ’ye ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Müslüman değiller

Alçak girişime değinen Azerbaycan ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Dini İdare Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, masumları katledenlerin asla Müslüman olamayacağını belirterek,  “Bu örgüt (FETÖ) de eğer halka karşı silahlarla tanklarla hareket etmişse bu Müslümanlık değil bilakis tam bir şeytanlıktır” dedi.

İmtihanı atlattık

Azerbaycan’in millet ve devlet olarak Türkiye’ye destek verdiğini vurgulayan Paşazade, 15 Temmuz imtihanının başarıyla atlatıldığının tespitini yaparak, “Allah’a hamdolsun ki Türkiye halkı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu imtihanı başarıyla aşmayı başarmıştır” ifadelerini kullandı.

Dünyaya mesaj verildi

FETÖ ile mücadele sözü veren Paşazade, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kendisiyle görüşerek, “Türkiye halkının darbecilere karşı mücadelesiyle dünyaya bir mesaj verdiğini ve geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü” söylediğini aktardı.

Rusya fitneyi erken sezdi

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdare Başkanı ve Müftüler Konseyi Başkanı RavilGaynuddin ise Rusya’nın FETÖ’ye yönelik tedbirlerine ilişkin konuştu. Gaynuddin, 2010 yılı itibarıyla Rusya’da FETÖ’ye ait tüm okulların kapatıldığını hatırlatarak, “FETÖ’nün okulları hiçbir yerde kalmadı. Rusya bu fitneyi daha önceden sezdi. Çok şükür hakikat yolunda çocuklarımızı koruduk” şeklinde konuştu.

Sorunlar aşılacak

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava da Türkiye’yi 15 Temmuz’dan başarıyla çıktığı için kutladığını belirtti. Türkiye’nin bağımsızlığını koruyarak büyük devlet olduğunu kanıtladığını söyleyen Ternava, “Şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar diliyorum. Ben inanıyorum ki Türkiye büyük bir devlet olmanın etkisiyle bu sorunları çok kısa bir süre içerisinde aşacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim