Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı Konseyinin 17. oturumu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu Pakistan’a, başarı ve sabırla üstlendiği dönem başkanlığı için şükranlarını sundu.

“Örgütün daha görünür ve aktif olmasını istiyoruz”

Zirvenin iki nedenle önem taşıdığına değinen Çavuşoğlu, “Birincisi, 1997’de kurduğumuz D-8’in 20. yıl dönümünü kutluyoruz. Bunu, eksikliklerimizi tespit etmek ve örgütün etkinliğini artırmak için iyi bir fırsat olarak görüyoruz. Örgütün daha görünür, daha aktif olmasını hepimiz arzu ediyoruz. İkincisi, bu önemli zirveyi dünyanın ekseninin, bizlerin yaşadığı bölgelere doğru kaymaya başladığı bir dönemde gerçekleştiriyoruz. Bu fırsatları hep birlikte nasıl değerlendirebiliriz, bunları da enine boyuna kendi aramızda değerlendirmemiz lazım.” diye konuştu.

“İş birliği içinde hareket etmemiz gerekiyor”

Çavuşoğlu, D-8 üyesi ülkelerin, teşkilatın dünyanın sürekli değişen şartlarına ayak uydurmasını hep birlikte sağlaması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Teşkilatımızın 20. yaş günü, bu konuda atacağımız adımlar için bir kilometretaşı olmalıdır. D-8 ülkeleri olarak bizler dünyanın yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan genç ve dinamik nüfuslara sahibiz, zengin doğal ve beşeri kaynaklarımız ve potansiyelimiz var. Dış dünya ile ticaret hacmimiz yaklaşık 1,5 trilyon dolar seviyesini buluyor. Bu zengin potansiyelimizi D-8 çerçevesinde iş birliği yaparak daha iyi kullanmamız gerekiyor. Aynı zamanda bugün yoksulluktan ırkçılığa, kitlesel göçlerden kuraklığa kadar birçok küresel sorunla karşı karşıyayız. Kendi halklarımız da bu sorunlardan etkilenmekte. Suriye’den Yemen’e, Irak’tan Afganistan’a, Filistin’den Myanmar’a kadar pekçok kriz, D-8 ülkelerinin yakın çevresinde yaşanıyor. DAEŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. İşte tüm bu tehditlere karşı da D-8 ülkeleri olarak daha etkin bir iş birliği sergilememiz gerekiyor.”

“Ortak enerji yatırımlarını birlikte hayata geçirebiliriz”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin, D-8 dönem başkanlığında da sürdürülebilir kalkınma içerikli konulara ağırlık verileceğini belirtti.

Özellikle enerji konusunun, iş birliği yapılabilecek alanların başında geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Ülkelerimiz arasındaki enerji ticaretini geliştirebiliriz. Ortak enerji yatırımlarını birlikte hayata geçirebiliriz. Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri gibi alanlarda projeleri hep birlikte üretebiliriz. Ayrıca tarım, sanayi, çevre, bilişim ve ulaştırma gibi birçok alanda sağlam bir iş birliği zeminimiz var. Bu konulardaki çalışma gruplarını daha aktif kullanmamızda fayda var. Toplantıları zamanlıca gerçekleştirmemiz yararlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim