Avrupa Birliği eski Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, ABD’nin başkenti Washinton’da Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen “7. Yıllık Türkiye Konferansı”nda önemli açıklamalar yaptı. Bozkır’ın gündeminde ABD ve AB’nin 15 Temmuz’da FETÖ’cüler lehine tutum takınması, FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi ve Suriye’de güvenli bölge vardı.
“1.5 ay sesiniz çıkmadı”
15 Temmuz’da FETÖ’cü teröristler tarafından Türkiye’yi işgal girişiminde bulunulduğu aktaran Bozkır, ABD ve AB’nin hükümete destek olmak yerine teröristleri korumanın yollarını aradığını aktararak, “Türk halkı, darbeden birkaç gün sonra Türkiye’de insan hakları anlamında ne olduğunu sorgulayanların, darbeden sonraki 1,5 ay neden Türkiye’yi hiç ziyaret etmediğini anlayamıyor. Bu durumu belki onlarca yıl unutmayacağız” diye konuştu.
Bozkır ayrıca Fransa’da yayın yapan Charlie Hebdo dergisi için kol kola giren dünya liderlerinin, 241 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz’a ilişkin sadece kınama dileklerini ilettiğini vurguladı. Avrupalı ve ABD’li liderlerin geçen eylül ayının başından itibaren Türkiye’ye gelmeye başladığını dile getiren Bozkır, bu kişilerin gördükleri manzara karşısında etkilendiklerini söyledi. Türkiye’de darbe girişiminden sonra yapılan işleri “aşırılıkla” eleştirenleri Ankara’ya davet eden Bozkır, bu kişilere bombalanmış TBMM’yi ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Bozkır, Türkiye’nin iadesi için 85 klasör delil gönderdiği FETÖ’nün terörist başı Gülen’in iade sürecindeki yavaşlığa tepki gösterdi. Türkiye ile ABD’nin 1979’da suçluların teslimini öngören bir anlaşma yaptığı belirten Bozkır, Gülen’in tutuklanması gerektiğinin altını çizerek, “Gülen’in iadesi konusunun hukuki bir süreç olduğunu anlıyoruz ama Gülen’in evinde rahat rahat oturup tüm bu planları yapmasına ABD’nin göz yummasını beklemiyoruz ve bunu kabul de etmiyoruz. Öncelikle FETÖ elebaşı Gülen’in hareket kabiliyetinin kısıtlanması gerektiğini söylüyoruz. Sonra da bizim verdiğimiz dosyalar çerçevesinde iade sürecinin neticelenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bize ‘Esed kalsın’ dediler”
Bozkır, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de sivillerin ölmemesi ve göç dalgasının engellenmesi yönünde 4 yıldır BM ve AB’ye çağrı yaptığı güvenli bölge konusuna da değindi. Türkiye’nin 4 yıldır direttiği teklif konusunda ABD’nin yola gelmeye başladığını aktaran Bozkır, “Biz o gün bu tezleri Batılı müttefiklerimize anlatırken onların ‘DAEŞ’in lideri Suriye’nin başına gelebilir, o yüzden halkını öldürmüş de olsa bildiğimiz bir Esed kalsın’ tercihi ağır bastı.” değerlendirmesinde bulundu.