Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, Fetullahçı Terör Örgütüyle (FETÖ) irtibatlı oldukları belirlenen doktorların verdiği raporla renk körü olmasına rağmen pilot eğitimine çağrılan ve aynı gerekçeyle meslekten ihraç edilen teğmenin başvurusunu reddetti.
Pilot kursunda 2017’nin Nisan ayındaki bir kontrol uçuşunda başarısız olan S.B.Ö, rahatsızlandığını belirtmesi üzerine hastaneye sevk edildi.
Yapılan kontrolde, S.B.Ö’nün renk körü olduğu belirlendi. Bunun üzerine pilot kursundan ilişiği kesilen S.B.Ö, tekrar Sahil Güvenlik Komutanlığına atandı.
SORULARI EZBERLEDİ
Bu süreçteki görüşmede renk körü olduğunu kabul eden S.B.Ö, Deniz Harp Okuluna girişinde ve pilot eğitimine çağrılma öncesinde yapılan sağlık kontrollerine “renk körlüğünü” tespit için kullanılan kitapçıktaki soruları ezberleyerek gittiğini, bu nedenle sağlık sorununun tespit edilemediğini iddia etti. S.B.Ö, idari tahkikat sırasında ise bu beyanlarını reddetti.
S.B.Ö, Marmaris Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yaptığı sırada 8 Temmuz 2018’de OHAL kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile FETÖ irtibatı gerekçesiyle meslekten ihraç edildi.
“PİLOT OLABİLİR” RAPORU VERİLDİ
Komisyonun yaptığı incelemeyle, S.B.Ö’nün Deniz Harp Okuluna girişte aldığı sağlık raporunun özlük dosyasında bulunmadığı, renk körü olduğu halde pilot yapılmak üzere kursa çağrıldığı belirlendi.
S.B.Ö’nün Kara Havacılık Komutanlığı Pilotaj Eğitimine girişte yapılan sağlık kontrolünde renk körü olduğuna yönelik tespitte bulunulmadığı, S.B.Ö’ye “pilot olabilir” raporu verildiği ortaya çıktı.
Yapılan araştırmalar sonrasında ise S.B.Ö’yü muayene eden ve renk körü olmasına rağmen sağlam raporuna imza atan göz doktoru K.Ç. ile diğer doktorlar dahiliye uzmanı B.A, genel cerrah Ö.H.B, kardiyoloji uzmanı M.A, psikiyatrist H.G. ile göğüs hastalıkları uzmanı Ş.Y’nin de FETÖ irtibatı nedeniyle meslekten ihraç edildiği, mesleğe iade istemiyle OHAL İşlemleri Komisyonuna yapılan başvuruların ise reddine karar verildiği tespit edildi.