Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı bir programda başkanlık sisteminin Türkiye’ye sağlayacağı kazanımlarına ilişkin olarak önemli saptamalar da bulunurken, FETÖ’cü hainleri korurken bile “Demokrasiden” bahsedip referanduma karşı çıkan CHP’yi topa tuttu. Bakan Elvan, CHP’nin sistem konusunda bilgi sahibi olmadan karşı söylemlerde bulunduğunu, ayrıca CHP’nin milletin karşısına çıkmadan korkarak, milli iradeyi hiçe saydığını ifade ederek, “sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir parti, tartışmadan kaçıyorsa… Böyle bir sosyal demokrat anlayışı olabilir mi? Olamaz. Tartışalım, niye korkuyorsun, çekiniyorsun? Çekinecek bir şey yok ki burada. Milletimiz, Meclisimiz tartışsın. Eğer uygun görmediğin yerler varsa söylersin. Önce bir resmi gör. Daha resmi görmeden, ‘Hayır, biz başkanlık sistemine karşıyız” diyorlar” dedi Elvan sözlerini şöyle sürdürdü:

Milli iradeye saygısızlık

“Başkanlık sistemi, bir rejim değişimi değildir, bir sistem değişimidir. Şu anda Türkiye’nin yaşadığı aksaklıkları ortadan kaldıracak bir sistemdir. İçeriğine bir bak. İçeriğine bakmadan ‘ben bu konuyu tartışmam’ diyor. Böyle bir siyasi anlayış olur mu? Olması mümkün değil ama maalesef var. Bir başka boyutu, milletten korkan bir yapısı var. ‘Meclisteki sonuç ne olursa olsun, 367’nin üzerinde bile alsak biz millete gideceğiz’ dedik. Milletin sözünün üstünde bir başka söz tanımıyoruz, milletten niye korkuyor, kaçıyorsun? Milletin görüşüne saygı duyacaksın.” Elvan, başkanlık sistemine ilişkin olarak yapılan diktatörlük yorumlarının gerçeği yansıtmadığını tam aksine sistemin demokrasiyi güçlendireceğini savundu.

Başkanlık olmazsa olmaz

Kısa vadede 2023, uzun vadede ise 2053 ve 2071 hedefleri olduğunu hatırlatan Bakan Elvan, Türkiye’nin hak ettiği yere taşınması için başkanlık sisteminin mecburi yol olduğunu dile getirerek, “Biz ülkemizi daha da güçlendirmek, büyütmek istiyoruz. Hızlı kararların verilmesi gereken bir ortamda, dinamik yapının oluşması gereken ortamda hantal yapılarla gitmeye çalışırsanız, başarılı olamazsınız. Biz artık bir noktada büyüme açısından potansiyelimizi daha da yukarı çekebilecek, ekonomik, siyasi açıdan daha da güçlü bir konuma gelebilecek bir yapıya bürünmek istiyoruz. Ekonomik ve siyasi açıdan bir üst lige çıkmak istiyoruz. Bunun için de başkanlık sisteminin şart olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Kesin kuvvetler ayrılığı

Elvan, ayrıca başkanlık sistemiyle bütün gücün tek kişi de toplanacağı yönündeki eleştirilere de cevap verdi. Elvan, başkanlığın kesin bir kuvvetler ayrılığını öngördüğünü ve bu sistemin Türkiye’deki pek çok itirazı sonlandıracağını söyleyerek, “Başkanlık sisteminde yasama, yürütme, yargı mekanizmalarının çok daha iyi çalışabileceği bir yapı oluşuyor. Yasama da yargı da yürütme de güçleniyor. Yürütme daha hızlı karar alabilme imkanına sahip oluyor, yasama daha bağımsız karar verebilme imkanına kavuşuyor. Başkanlık sistemi bizi bir üst lige çıkaracak olan sistemdir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim