FETÖ‘nün darbe girişiminin ardından örgütün faaliyetlerini deşifre etmek ve suça karışanlar hakkında yasal işlemler yapmak amacıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Savcılığın talimatı doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ‘nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından bu örgütle bağlantılı olan kişilerin belirlenmesine yönelik araştırma yaptı.

Bu kapsamda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Erzurum İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü Terör Olayları Kısım Amiri Yüzbaşı İbrahim K, cumhuriyet savcılığındaki ifadesinde önemli bilgiler verdi.

İfadesinde, ömrümün hiçbir aşamasında FETÖ yapılanması ile bir irtibatının olmadığını, ailesinde de bu yapıyla irtibatlı kimsenin bulunmadığını belirten İbrahim K, meslek hayatı boyunca FETÖ ile bağlantılı olduğunu düşündüğü kişilerin kendisine zararı olduğunu savundu.

İbrahim K, FETÖ’ye üye olduğunu düşündüğü kişilerce ödüllendirilmediği gibi tam tersi bu yapının elamanlarının hedefinde olduğunu savunarak, buna örnek olarak Adana’da MİT tırlarını durduran ve şu anda cezaevinde tutuklu bulunan Jandarma Binbaşı Bekir K’yi söyleyebileceğini aktardı.

Bu kişinin malum yapıyla bağlantılı oluşunun MİT tırlarını durdurduğu olayda ortaya çıktığını anlatan İbrahim K, ifadesinde şunları söyledi:

“Ben 2007 yılında Şırnak’tan Ankara Jandarma Okullar Komutanlığına tayin oldum. Burada öğrenci takım komutanıydım. Bekir K. ise benim bölük komutanımdı ve yüzbaşı rütbesindeydi. Kendisi ile bir yıl beraber çalıştık. Bu sürede beni hiç sevmediği gibi sürekli diğer astların yanında küçük düşürmeye, yetersiz olduğumu vurgulamaya çalıştı. Bunların üstesinden gelebilmek için her defasında daha fazla çalışmama rağmen hiçbir zaman çalışmalarımdan memnun kalmadı. Karataş benim sicilimi ‘B’ olarak, yani orta verdi. Ben FETÖ’nün elemanı olsaydım Karataş tarafından ödül ve yüksek sicille taltif edilirdim.”

İbrahim K, Bekir K’nin 2008 yılında tayin ile Ankara’dan ayrılmasının ardından yerine atanan jandarma yüzbaşı Abdulkadir A’nın söz konusu yapıya mensup olduğuna dair jandarma teşkilatında kuvvetli şüpheler oluştuğunu savundu.

“1 dolar düğünümden hatıra”

Sorgusunda, “evindeki aramada bulunan 1 doların nereden geldiği” yönünde soru yöneltilen İbrahim K, yatak odasındaki gardıropta, kullanılmayan malzemelerin olduğu kırmızı kutunun içerisinde bulunan paranın düğününden hatıra olduğunu ileri sürdü.

İbrahim K, söz konusu banknota herhangi bir kutsallık atfetmediğini sadece manevi değeri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Yatak odasındaki gardıropta, kullanılmayan malzemelerin olduğu kırmızı kutunun içerisinde bulunan para, düğünümden hatıradır. Düğünümde yakınlarım tarafından söz konusu 1 dolar damatlığımın cebine konulmuştu. Daha sonra da ben bu paranın kuyumcuya veya bankaya götürüp bozdurmak için vakit ayıracak kadar bir maddi değeri bulunmadığını, düğünümün hatırası olduğunu düşünerek evde bir kenara koymuştum. Banknota bir kutsallık veya önem atfetseydim bunu cüzdanımda, evimizde bulunan ziynet kutusu ya da küçük para sandığında saklardım. Ayrıca 15 temmuz 2016 darbe girişiminden sonra basın yoluyla FETÖ elebaşısının kendisine bağlı olanlara gönderdiği 1 dolarlık banknotlardan haberdar olmuştum. Böyle bir durumda istihbarat personeli olarak herhangi bir şüpheye yer vermemek için bu parayı imha ederdim.”

Darbe girişiminin olduğu gün, darbeye teşebbüs edenlerin bir kısmının ölü, bir kısmının yaralı olarak ele geçirildiğini anımsatan İbrahim K, FETÖ ile bir bağlantısının olmadığını savundu.

İbrahim K, gözaltına alındığı İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince, hakkında darbeye teşebbüsten kuvvetli şüphe bulunduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

Editör: Haber Merkezi