İran’la 295 kilometre sınır hattı bulunan Van’ın potansiyelinin ortaya çıkarılması için adeta “umut kapısı” olan Kapıköy Gümrük Kapısı’nda modernizasyon ihalesinin ardından yer teslimi gerçekleştirildi. 16 ayda tamamlanması beklenen yeni sınır kapısının açılmasıyla bölgedeki tüccar ve sanayiciler, büyük bir pazara rahatlıkla ulaşma imkanı bulacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 63 bin metrekarelik alanda inşa edilecek yeni sınır kapısıyla hem gümrük işlemlerinin daha hızlı yürütülmesi sağlanacak hem de İran’dan kente gelen turistlerin kapıda oluşturduğu olumsuz görüntüler oluşmayacak.
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, proje sayesinde turistlere ve Türk vatandaşlarına en modern şartlarda hizmet verileceğini söyledi.
“OHAL VAR AMA YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR”
Darbe girişimini, cuntacıları lanetlediklerini aktaran Çiftci, “Bu ruh olduğu sürece, bu millet başkomutanımızın arkasında durduğu sürece bu devlete zeval olmaz. Cuntacılar bir kez daha buna cesaret edemeyecektir. Tüm darbe girişimine rağmen, OHAL kararıyla bazı kesimlerin ekonominin duracağını ifade etmesine rağmen biz yatırımlara devam ediyoruz. OHAL’in, devletin kendi iç düzenine yönelik karar olduğunu belirttik. Hükümetimizin aldığı kararlar da bu yöndedir.” diye konuştu.
“PROJE, EKONOMİYE BÜYÜK BİR GÜÇ KATACAKTIR”
Çiftci, Van için bir hayal olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyon projesini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin girişimleriyle başlattıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
“Sınır kapısının, proje ile yapım ihalesini tamamladık ve darbe girişimine rağmen bölgenin ekonomisinin canlanması, normalleşmesi için yer teslimini yapıyoruz. Burada bakanlık ile TOBB yetkililerine yer teslimi gerçekleştiriliyor ve kısa sürede temelini atacağız. Bu bölge ve ülke ekonomisine büyük bir güç katacaktır. Uzun yıllardır bölgenin en önemli sorunlarından biri terördü. Terör, ekonomiyi, huzuru, barışı, kardeşliği yok ediyordu. Bununla birlikte FETÖ’cülerin yarattığı terör vardı. İkisi birleşince ağır sonuçlar ortaya çıkıyordu. Ancak, yapılan çalışmalar, operasyonlar sonucunda terör minimize edilmiş durumdadır. Bilindiği gibi ekonomi ve sermaye güvenli yerlerde, huzurlu yerlerde gelişir. Bu anlamda da terörün azalması ve bitmesiyle burada büyük canlılık ve dinamizm olacaktır.”
İran’a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasının Van için büyük bir fırsat olduğunu, komşu ülkedeki pazar payını Van’a ve ülkeye kazandırmak için çaba göstereceklerini vurgulayan Çiftçi, böylece insanların zenginleşmesinin, ticaret hacminin büyümesinin ve yeni iş imkanlarının oluşturulmasının önünün açılacağını ifade etti.
Hükümet olarak İran ile ilişkilerin geliştirilmesi için sıkı çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çeken Çiftçi, şöyle konuştu:
“Bakanımızın girişimleri, hükümetimizin destekleri ve İran tarafındaki çalışmalarla farklı gelişmeler yaşanmaya başladı. İran Başkonsolosuğumuzla diyaloğumuz oldu. Onların bizzat takip etmeleriyle İran tarafında sıkıntı olan yollarda ciddi çalışmaların yapıldığını, 4 viyadüğün inşa edildiğini biliyoruz. Biz kendi kapılarımızı, yollarımızı devletimize yakışan şekilde yapacağız. Biz yapınca onlar da yapmak zorunda kalacaktır. Büyük bir İran pazarı var. Bundan İran’la en uzun sınıra sahip olan Van’ın yararlanması gerekir. Kapıköy kapımızın yenilenmesiyle büyük pazara kolay ulaşma imkanı olacağının kanaatindeyiz. Bitince ülkenin en modern kapılarından biri olacak ve bölgede en büyük ticaret hacmini sağlayacak proje haline gelecek. Başından bu yana projeyi yakından takip eden Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve bakanımıza şahsım ve Van adı halkına şükranlarımı sunuyorum. Van için her zaman gerekli ilgiyi gösterdiler ve bu ilgi devam edecek.”
Modernizasyonla, turistlerin yığılma görüntülerinin bir daha yaşanmayacağını dile getiren Çiftçi, “Bundan sonraki süreçte tüm imkanlar sağlanacağı için ne kadar turist gelirse gelsin böyle sıkıntılar olmayacaktır. Şu anda bölge müdürlüğümüz, Van’ın İran’la yapabileceği ticaret hacmini, hangi alanların ön planda olduğunu ve tüccarların beklentilerini araştırıyor. Mevcut ithalat ve ihracat rakamları Van’a yakışan rakamlar değil. Türkiye’nin 2023, 2051 ve 2073 ithalat ve ihracat hedeflerinde Van’ın da yer alacağı bir potansiyelin ortaya çıkacağına inanıyoruz. İran’daki ambargonun kalkmasıyla Van’da, bu günlerle kıyaslanmayacak gelişmeler yaşanacak. İleride Van’ın en fazla ithalat ihracat yapan iller arasında yer alacağına inanıyoruz. Bu proje Van’ı zirveye taşıyacak.” değerlendirmesinde bulundu.