ABD Başkanı Donald Trump’ın, FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan casus papaz Brunson üzerinden Türkiye ve Türk ekonomisini hedef alan yaptırımlarına Batı’dan tepkiler gelmeye devam ediyor. Almanya ve İtalya’nın ardından İngiliz düşünce kuruluşu Chatham Hause’ın Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Fadi Hakura, ABD’nin Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlarına ve F-35 ambargosuna tepki gösterdi.

“EKONOMİK İSTİKRARSIZLIK BATI’YI DA OLUMSUZ ETKİLER”

ABD’nin, döviz üzerinden Türk ekonomisini yıpratma çabaları sonucunda Türkiye’de olası istikrarsızlığın sınırlarının ötesinde sonuçlar doğuracağına dikkati çeken Hakura, Türkiye’nin muhtemelen artık ABD’yi güvenilir ortak ve stratejik bir müttefik olarak göremeyeceğini belirtti.

Hakura, ülkeyi yöneten kim olursa olsun, yaralı bir Türkiye büyük olasılıkla çekim merkezini Batı’dan Rusya, İran ve Avrasya’ya doğru kaydırmaya çalışacak” vurgusunu yaptı. Hakura, Türkiye’nin krizin derinleşmesiyle birlikte atacağı adımlara ilişkin   “Türkiye olağanüstü durumda NATO’dan çekilmeyi ve Avrupa Birliği ile gümrük anlaşmasını sonlandırma gibi radikal değişimleri düşünebilir.” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE’Yİ DIŞLAYAMAZSINIZ”

Öte yandan, ABD’de Washington merkezli düşünce kuruluşu FDD’nin terör uzmanı Jonathan Schanzer, Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanamayacağını belirterek,  F-35’in füze uzaktan kumanda arabirimi ve kokpit elektronik kartlarının tek üreticisi Türk AYESAŞ olduğunnu ve Türkiye’yi dışlamak 12 milyar dolar ek maliyet getireceğini söyledi.

TRUMP TWİTTER’DAN TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump resmi Twitter hesabı üzerinden yine Türkiye’ye yönelik tehdit savurmuştu. Bu sefer de alüminyum ve çelikle tehditte bulunan Trump, Türk Lirası’nın ABD Dolar’ı karşısında değer kaybettiğini belirtmişti. Trump Twitter hesabından şu paylaşımı yapmıştı: “Şu anda Türkiye’nin çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek gümrük vergisini iki katına çıkarmaları yetkisi verdim. TL güçlü dolarımıza karşı çok hızlı bir şekilde aşağı gidiyor. Alüminyum vergisi %20, çelik % 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu an iyi değil”

Amerikan basını Trump’a karşı kazan kaldırdı!Dünya

Editör: TE Bilisim