Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında yurt dışındaki seçmenler için 57 ülkedeki 120 temsilcilikte sandık kurulmuş, 27 Mart’ta başlayan oy verme işlemi, 9 Nisan’da sona ermişti. Halk oylaması için yurt dışında 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy kullanmıştı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 27 Mart’ta başlayan oy verme işlemi de tamamlandı.

DURUMLARINA RAĞMEN SANDIĞA GİTTİLER

Darbe girişimine karşı duruşuyla bir sembol haline gelen 51 yaşındaki Şerife Boz, Taksim Meydanı’ndaki Demokrasi Nöbetine kendi kullandığı ve yakınları ile komşularını doldurduğu hafriyat kamyonu gitmişti. Demokrasi nöbetinde kullandığı hafriyat kamyonu 15 Temmuz müzesine konulan Şerife Boz, dün tarihi referanduma eşi ve çocuklarıyla birlikte oy kullanmak üzere Osman Faruk Verimer İlkokulu’na gitti. Yeni bir kamyonet aldıklarını ancak kolunun kırılması nedeniyle araç kullanamadığı için üzgün olduğunu dile getiren Boz, “Rabbim hayırlara vesile etsin. 15 Temmuz’da olduğu gibi kamyonumu alıp buraya gelmek isterdim ama kolum kırıldı, kamyonumu müzeye aldılar. Aynı şekilde buraya da gelmek isterdi. Bugünse kararların erken alınması için, vatanım milletim bayrağım için, istikbal, istiklal için, güçlü bir Türkiye için, 15 Temmuzların yaşanmaması için oyumu kullanacağım. Vatanıma milletime böyle bir hayırlı bir iş yaptığım için çok mutluyum ” dedi. 15 Temmuz gazisi Zorova oy kullandı.

GAZİ ZOROVA OYUNU KULLANDI

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Kahramankazan’da gazi olan 70 yaşındaki Mustafa Zorova anayasa değişikliği halk oylaması için oyunu kullandı. Zorova, Sağlık Bakanlığı ekiplerince evinden alınarak ambulansla götürüldüğü okulda oyunu attı. Gazi Zorova, gazetecilere yaptığı açıklamada, tedavisinin 9 aydır devam ettiğini, 16 defa ameliyat olduğunu, iki ameliyat daha yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. Zorova, sağlık ekipleri tarafından ambulansla evine bırakıldı.

113 YAŞINDAKİ AYŞE NİNE TERCİHİNİ YAPTI

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Ayşe Karabüber, sağlık görevlilerinin yardımıyla oyunu kullandı. Yıldırım Mahallesi’nde yanlarında yaşadığı yeğenlerinin evinden Turgutlu Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmetleri ekibi tarafından ambulans ile alınan Karabüber, Namık Kemal İlkokulu’na geldi. Sedyeyle oyunu kullanacağı 1302 nolu sandığa götürülen Karabüber, seçmen listesine görevlilerin yardımıyla parmak bastı. Karabüber’in oy kullanmasının ardından gazetecilere açıklama yapan yeğeni Sabri Özkan, “Yengem çok fazla konuşamıyor. Oyunu kullandı. Bu zamana kadar her seçimde oy kullandı. Kendisi özellikle ‘Ben halk oylamasında oyumu kullanacağım’ dedi. Biz de kendisini kırmadık” dedi.

OY KULLANMAYA AMBULANSLA GÖTÜRÜLDÜLER

Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla, Evde Sağlık Hizmetleri Birimleri ekipleri, Türkiye genelinde evde bakım hizmeti verilen hasta ve yaşlıları tespit etti. Bu kişilerin evlerine giden sağlık ekipleri, oy kullanacak vatandaşları sedye ve tekerlekli sandalye yardımıyla alarak, ambulanslarla oy kullanacakları okullara taşıdı. Vatandaşlar, oylarını kullandıktan sonra aynı şekilde evlerine bırakıldı. Edirne’de İlhami Ertem Anadolu Lisesi’ne oyunu kullanmak için yürüteciyle gelen 88 yaşındaki Mehmet Tarçın, vatandaşlık görevini yapmak için oyunu kullanmaya geldiğini belirtti. Tarçın, Edirne Merkez Mithatpaşa Mahallesi’nde 25 yıl muhtarlık yaptığını belirterek, herkesi oyunu kullanmaya çağırdı. Yakınlarının ve görevlilerin yardımıyla oyunu kullanabilen 91 yaşındaki Hanife Çakar ise Türkiye için en güzeli neyse onun olması temennisinde bulundu.

YÖRESEL KIYAFETLERİYLE OY KULLANDILAR

Antalya’nın Kemer ilçesinde Kemer Yörükler Derneği üyeleri, oylarını yöresel kıyafetleriyle kullandı. Dernek üyeleri, atalarının geleneklerini yaşatmak için yöresel kıyafetlerini giyip, oy kullanacakları Kuzdere Mahallesi’ndeki Kemer Anadolu Lisesine geldi. Yörükler, okulda vatandaşların meraklı bakışları arasında 1045 numaralı sandıkta vatandaşlık görevini yerine getirdi. Kemer Yörükler Derneği Başkanı Turan Arslan, önem arz eden böyle günlerde yöresel kıyafetle katılım sağladıklarını söyledi. Arslan, çevredeki diğer oy kullananlar tarafından da hoş karşılandıklarını anlattı.

OYLAR ASKERİ HELİKOPTERLERLE TAŞINDI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Anayasa değişikliği halk oylamasında vatandaşların oy kullanması için seçim ve sandık güvenliği kapsamında, Diyarbakır, Siirt ve Bitlis’teki bazı yerleşim birimlerine oy pusulalarını helikopterle götürdü. Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı sorumluluk alanındaki Lice, Hani, Dicle ilçeleri için Diyarbakır Jandarma Hava Grup Komutanlığı’ndan havalanan askeri helikopterler, seçim görevlileri ve içerisinde oy pusulaları bulunan torbaları ilçe merkezlerinden aldı. Güvenlik gerekçesiyle helikopterle Lice’nin Üçdamlar, Tepe ve Kayacık, Hani’nin Topçular, Dicle’nin de Yokuşlu mahallesine 89 sandık ile seçim görevlileri götürüldü. Görevlilerin, yapılacak oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından yine helikopterle alınıp ilçe merkezlerindeki ilçe seçim kurulu başkanlıklarına bırakılacağı bildirildi.

VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ ULAŞIM HİZMETİ

Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin’de görevlendirme yapılan belediyeler, halk oylaması dolayısıyla vatandaşa toplu taşıma araçlarından ücretsiz ulaşım hizmeti sağlıyor. İçişleri Bakanlığı’nca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak belediyeleri toplu ulaşım araçları vatandaşların ve sandık görevlilerinin ulaşımlarının kolaylaştırılması amacıyla ücretsiz hizmet sunuyor.

Editör: Haber Merkezi