Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘dan devraldığı başbakanlık görevini yaklaşık 21 ay yürütürken, bu dönemde önemli siyasi gelişmeler yaşandı.

Davutoğlu, 27 Ağustos 2014’te gerçekleştirilen AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi’nde genel başkanlık görevine getirildikten sonra, 29 Ağustos 2014’te 62. Hükümeti kurdu.

Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra Genelkurmay Başkanlığı ile bakanlıkları tek tek ziyaret ederek çalışmalarıyla ilgili brifing alan Davutoğlu, vatandaşlarla da sık sık bir araya geldi.

Başbakanlık görevinin ilk yılında 81 ilin tamamını ziyaret eden Davutoğlu, birçok ülkede temaslarda bulundu ve diplomasi faaliyetleri yürüttü.

Davutoğlu, başbakan olarak ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, ikinci yurt dışı ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştirdi. Azerbaycan ziyareti sırasında büyük rehine kurtarma operasyonlarından biri gerçekleştirildi. Başbakan Davutoğlu, terör örgütü DAEŞ tarafından kaçırılan Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu personelinin kurtarılması için yürütülen operasyonu, iki günlük Azerbaycan ziyareti esnasında Bakü’den takip etti ve rehinelerin kurtarılmasının ardından Azerbaycan programını yarıda keserek, rehinelerle buluşmak üzere Şanlıurfa’ya, oradan da Ankara’ya geçti. Konsolosluk görevlileri, Davutoğlu’nun da bulunduğu “TUR” uçağıyla Ankara’ya getirildi.

Davutoğlu, yurt dışına gerçekleştirdiği resmi ve çalışma ziyaretleri kapsamında, Irak, Avustralya, Filipinler, Yunanistan, Polonya, Makedonya, Fransa, Almanya, Belçika, İsviçre-Davos, İngiltere, Macaristan, Pakistan, Portekiz, ABD, Bosna Hersek, Fransa, Belçika, İsviçre, Pakistan, Portekiz, Slovakya, KKTC, Azerbaycan, Bulgaristan ve Sırbistan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye gitti.

“Şah Fırat” Operasyonu

Başbakan Davutoğlu döneminde icra edilen bir başka önemli operasyon da “Şah Fırat” Operasyonu oldu. Operasyon, 22 Şubat 2015’te, Suriye sınırında bulunan Süleyman Şah Türbesi’ndeki 38 personelin Türkiye’ye getirilmesi, Saygı Karakolu’nun yerinin değiştirilmesi, Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile değerli eşyaların Suriye’nin Eşme köyüne taşınması için gerçekleştirildi. Davutoğlu, operasyonun sevk ve idaresini Genelkurmay Karargahında takip etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından, 10 Mayıs 2015’te Süleyman Şah Türbesi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

Davutoğlu’nun ilk seçim sınavı

Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran 2015’te girdiği milletvekili genel seçimleri, partisinin genel başkanı olarak ilk seçim sınavı oldu.

Seçim çalışmaları kapsamında 81 ilin tamamında mitingler düzenleyen Davutoğlu, 7 Haziran seçim sonuçlarına göre tek başına hükümet kuracak oranda oy alamadı. Seçimlerin ardından, 14 Haziran’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümet kurmakla görevlendirilen Davutoğlu, koalisyon hükümeti kurma sürecinde, “istikşafi” olarak tanımladığı görüşmeleri CHP, MHP ve HDP liderleriyle gerçekleştirdi.

İstikşafi görüşmelerinden bir sonuç alınamaması üzerine, 18 Ağustos 2015’te hükümet kurma görevini Erdoğan’a iade etti. Daha sonra, 25 Ağustos’ta geçici Bakanlar Kurulunu kurmakla görevlendirilen Davutoğlu, CHP, HDP ve MHP’den milletvekillerine bakanlık teklifinde bulundu.

Davutoğlu’nun, CHP’den Erdoğan Toprak, Ayşe Gülsün Bilgehan, İlhan Kesici, Deniz Baykal, Tekin Bingöl, MHP’den İzmir Ahmet Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş, Meral Akşener, HDP’den de Levent Tüzel, Müslüm Doğan, Ali Haydar Konca’ya Geçici Bakanlar Kurulunda bakanlık görevi teklifini mektupla iletti.

Görüşmelerin ardından 28 Ağustos’ta kurulan geçici Bakanlar Kurulunda, CHP’li vekiller yer almazken, o dönemde MHP Milletvekili olan Tuğrul Türkeş geçici kabinede Başbakan Yardımcısı oldu, HDP’den de Ali Haydar Konca Avrupa Birliği Bakanlığına, Müslüm Doğan ise Kalkınma Bakanlığına getirildi.

Terör operasyonları

Davutoğlu başbakanlık görevini yürütürken, 2015 yılının Temmuz ayında, Şanlıurfa’da bölücü terör örgütü PKK tarafından iki polis memurunun evlerinde uykudayken şehit edilmesi ve bazı terör eylemlerinin ardından “Çözüm Süreci” askıya alınarak, terör örgütüne yönelik operasyonlar başlatıldı. Bölücü terör örgütünün kırsaldan şehir merkezlerine taşıdığı çatışma ortamını sonlandırmak ve yeniden kamu düzenini sağlamak amacıyla düzenlenen operasyonlar aralıksız devam etti.

PKK’nın yanı sıra DAEŞ ve FETÖ ile diğer terör örgütlerine yönelik de operasyonlar gerçekleştirildi.

Rusya’ya ait savaş uçağı düşürüldü

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde, 24 Kasım 2015’te, sınır ihlalinde bulunan ve uyarılara rağmen ihlali sürdüren Rusya’ya ait savaş uçağı, Türk savaş uçakları tarafından düşürüldü.

Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ve ticari ilişkiler, savaş uçağının düşürülmesinin ardından kesilme noktasına geldi.

AK Parti, yeniden tek başına iktidar

Davutoğlu, 12 Eylül 2015’te de AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi’nde yeniden genel başkanlığa seçildikten sonra partisini ikinci kez milletvekili seçimlerine götürdü.

Seçim kampanyası döneminde, seçmene yönelik önemli vaatlerde bulunan Davutoğlu’nun vaatleri arasında, “tüm işçi ve BAĞKUR emeklilerine yıllık bin 200 lira ek destek, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması, esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik primi kesintisinin tamamen kaldırılması, kamudaki taşeronların kamuda istihdam edilmesi, esnafa 30 bin TL faizsiz kredi desteği, yemde ve gübrede KDV’nin kaldırılması, genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin TL karşılıksız hibe desteği” dikkati çekti.

Ahmet Davutoğlu, bu seçim vaatleriyle girdiği 1 Kasım milletvekili secimlerinde, yüzde 49,48 oranında oy almasının ardından, 24 Kasım’da 64. Hükümeti kurdu.

Davutoğlu başkanlığındaki 64. Hükümet, göreve başlar başlamaz, 1 Kasım seçimleri öncesinde seçmene verilen sözlerin tamamına yakını yerine getirildi.

Partililerle sık sık buluştu

Parti kurullarıyla sık sık bir araya gelen Davutoğlu, AK Parti’nin 12 genişletilmiş il başkanları toplantısına başkanlık etti. Davutoğlu döneminde bu toplantılar, 99’uncusu Şanlıurfa’da, 100’üncüsü Edirne’de gerçekleştirilerek ilk kez Ankara dışına taşındı.

Genel Başkan Davutoğlu, geçen dönemde, partisinin il kongrelerine de bizzat katıldı. Bu kapsamda, Erzurum, Kars, Balıkesir, Kırklareli, Van, Eskişehir, Adana, Elazığ, Adıyaman, Rize, Trabzon, Ankara, Bolu, Konya, Hatay, Gaziantep, Mersin, Osmaniye, Karabük, Aydın, Muğla, Tekirdağ, Diyarbakır, Batman, İzmir, Manisa, Afyon, Denizli, Kastamonu, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Sivas, Ordu, Giresun olmak üzere 35 il kongresinde bulunan Davutoğlu, ayrıca İstanbul Küçükçekmece, İstanbul Bahçelievler, Ankara Mamak, Ankara Altındağ, Ağrı Patnos, Erzincan merkez ve Tunceli merkez ilçe olmak üzere 7 ilçe kongresi ile Mardin, Antalya ve İstanbul Kadın Kolları Kongreleri ile Ankara ve İstanbul Gençlik Kolları kongrelerine de iştirak etti.

52 kez Bakanlar Kuruluna başkanlık yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, iki haftada bir yapılan Bakanlar Kurulu toplantıları, hemen hemen her hafta düzenlendi.

Bakanlar Kurulu bu dönemde, Ahmet Davutoğlu başkanlığında 52 kez toplanırken, bazı toplantılar da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi.

Açılışı yapılan önemli yatırımlar

Davutoğlu’nun görev süresi boyunca açılışını gerçekleştirdiği bazı önemli yatırımlar arasında, “Ağrı Havalimanı Terminali”, “İstanbul’daki raylı sistemler arası büyük entegrasyon sağlayan Aksaray-Yenikapı metro hattı”, İleri teknoloji radar, optik sistemler, hızlı kameralar, lazer mesafe bulucular, meteoroloji sistemlerin yer aldığı Milli Savunma Bakanlığı “Atış Test ve Değerlendirme Merkezi Açılışı”, Ankara Gölbaşı’nda kurulan kara, hava, deniz, uzay ve insansız platformlar için radar ve elektronik harp sistemlerine yönelik faaliyetlerin yürütüleceği “ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezi”, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan “Biyoteknoloji Araştırma Merkezi” yer aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görev süresi boyunca ekonomiyle ilgili bazı eylem planlarını da devreye soktu. Davutoğlu, bu kapsamda sırasıyla “İş Güvenliği Eylem Planı”, “Ekonomide dönüşüm planı, ikinci paket”, “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı”, “10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları”, “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi”ni hayata geçirdi.

Ayrıca, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı ile Mardin GAP Eylem Planı da bu dönemde uygulamaya konuldu.

Davutoğlu’nun açıkladığı GAP Eylem Planı “Ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi, şehirlerde yaşanabilirliğin arttırılması, altyapının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin arttırılması” olmak üzere 5 ana eksenden oluşuyor. Planda, tarımdan turizme, eğitimden sağlığa, 26, 7 milyar değerinde toplam 115 proje yer alıyor.

Çankaya Köşkü, Başbakanlığa devredildi

Öte yandan, Çankaya Köşkü, Cumhurbaşkanlığı hizmet birimlerinin Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne taşınmasının ardından 26 Mart 2015’te, Başbakanlığa devredildi.

Başbakanlık Merkez Binası önünde yabancı devlet adamları için gerçekleştirilen karşılama törenleri, Çankaya Köşkü’nde yapılmaya başlandı. Davutoğlu, buradaki ilk karşılama törenini, 22 Nisan 2015’te, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan dönemin Avustralya Başbakanı Tonny Abbot için düzenledi. Ayrıca, Başbakanlığın Ankara dışında, sadece İstanbul’da bulunan ofisine İzmir’deki ofisi eklendi. Başbakanlık İzmir Ofisi’nin açılışı, 24 Mayıs 2015’te, Davutoğlu’nun katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Editör: Haber Merkezi