Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Yozgat’a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’nün elebaşı Gülen’i iadesi sürecine ilişkin konuşurken, ABD yönetimine de uyarılarda bulundu. Alçak Gülen’in iadesine ilişkin ABD’ye 4 dosya gönderdiğini ve tutuklama talep edildiğini hatırlatan Bakan Bozdağ, konuyu görüşmek üzere ABD’den 4 uzmanın Türkiye’ye geleceğini bildirerek, şunları söyledi:

4 uzman geliyor

“ABD’den Türkiye’ye öncelikle uzman bir heyetin Türkiye’ye gelip sonra da bizden bir heyetin ABD’ye gitmesini önerdik. ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri dün itibarıyla 4 uzman kişiyi Türkiye’ye gönderme kararı aldı. 22 Ağustos’ta Türkiye’ye gelecekler. Bunlardan 3’ü Adalet Bakanlığı temsilcisi, biri de Dışişleri Bakanlığı temsilcisi. 23-24 Ağustos’ta buradaki muhataplarıyla görüşmeler yapacaklar. Fetullah Gülen’in iadesi artık sadece Türkiye’nin ya da ABD’nin konusu değil bütün dünyanın yakından takip ettiği ortak bir konudur.”

Bozdağ, Gülen’in iadesinin sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli bir gündem maddesi haline geldiğini söyledi. ABD’nin dostluğunu göstermek için elinde iyi bir fırsat bulunduğunu kaydeden Bozdağ, “Umarız sonunda ABD, Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etme kararı verir. Biz iade etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki dostluk, derin ve güçlü ilişkiler böylesi bir teröristi ABD’nin himayesine izin vermeyecek niteliktedir. Umarız ki bu dostluğun gereği, Fetullah Gülen en kısa sürede Türk adaletine teslim edilir” diye konuştu.

Bütün dünya biliyor

Bakan Bozdağ ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau’nun “Gülen ve Türkiye arasında tercih yapmak zorunda değiliz” sözlerine de cevap verdi. 15 Temmuz işgal girişiminin Gülen tarafından yaptırıldığı konusunda tüm dünyanın hemfikir olduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ, ABD’nin terörist elebaşını korumaya devam etmesi haline Türkiye’yi karşısına alabileceğinin altını çizerek, “ Ortada bir suç var ve bu suçun failinin Fetullah Gülen olduğu konusunda ABD yönetiminin de zerrece bir şüphesi olduğuna ihtimal vermiyorum. Bütün dünya da failin kim olduğunu biliyor” dedi ve sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Böyle bir durumda iade etmemesi tabi Fetullah Gülen’in dostluğunu, Türkiye’nin dostluğuna tercih ettiği anlamına gelir. ABD yönetiminin vereceği karar siyasi bir karardır. Türkiye’ye iade yönünde olursa Türkiye’nin dostluğunun, Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlülüğünün ve iki ülke yararına olduğunun, ABD yönetimi tarafından da tescili anlamına gelir. Tersi ise bir teröriste, Türkiye’yi feda ettiği anlamı taşır.”

Editör: TE Bilisim