Osman Kaya, ABD Başkanı Trump’ın 2 bin ABD askerinin bulunduğu Suriye’den çekilme ve askeri operasyonlara son verme kararını Diriliş Postası’na değerlendirdi. Öncelikle ABD’nin, petrol ve doğal gaz, bölgenin silah pazarı olması, İsrail’in korunması ve güvenliği, İran faktörü, Rusya’nın bölgedeki nüfuzunun artması endişesi nedeniyle Suriye’den çekilmek istemediğine/istemeyeceğine dikkati çeken Osman Kaya, ancak Trump’ın açıklamasının Türkiye’nin kararlılığıyla doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

ABD’nin Türkiye’yi doğrudan hedef alan etnik ayrılıkçı terör örgütü ile ittifak içerisinde olduğunu hatırlatan Kaya, Türkiye’nin sınır güvenliği, bölgenin istikrarı ve barışı açısından bu ittifakı kabul edilebilir bulmadığına dikkati çekti. Kaya, “Ayrıca ABD’nin PKK/PYD ile ittifakının, DAEŞ ile mücadele, bölgenin demokratikleşmesi, özgürleştirilmesi söylemiyle çelişen, ortaya sürdüğü bu gerekçelere taban tabana zıttır” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ KARŞISINA ALMAK İSTEMİYOR

PKK/YPG-PYD’nin sözde bir Kürdistan devleti kurmaktan vazgeçmediğini, amacının da bu olduğunu iddia ettiğini kaydeden Kaya, şunları söyledi: “ABD’nin bölgede PKK/YPG üzerinden sürdürebileceği bir ittifak kalmadı. Çünkü Türkiye’nin bu örgütün amaçlarına ulaşmasına rıza göstermesinin mümkün olmadığını çok iyi biliyor. Terör örgütünün emellerine ulaşması halinde, Irak, Suriye, Türkiye, İran da dâhil bölge ateş topuna döner. Türkiye buna izin vermeyecek ve bu yüzden ABD, Türkiye’yi karşısına almak ya da kaybetmeyi göze alamaz.”

Güvenlik ve Terör Uzmanı Osman Kaya

CUMHUR İTTİFAKI’NIN ROLÜ

Osman Kaya, “Türkiye’nin bekasını etkileyecek girişimleri, sıcak savaşı da göz alarak engelleyeceği yönündeki kararlılığı, bölgede istikrar ve barışın sağlanması çabası, ABD’nin bölgeden çekilme ve askeri operasyonlara son verme kararında etkili olmuştur” diye konuştu. DAEŞ ile mücadele retoriği ile kamufle edilmeye çalışılan Suriye’nin işgalinin gerçek nedenlerini, Türkiye’nin kararlı duruşu ve direnci sonucu itiraf etmek zorunda kalan ABD’nin bu hamlesinin de temkinle karşılanması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Zira ABD Türkiye ile ilgili neredeyse hiçbir meselede Türkiye’nin yanında durmamış, müttefiklik hukukuna uymamıştır. Bu nedenle Türkiye ABD’ye güvenmiyor değil, ABD başından beri Türkiye’ye güven telkin etmiyor. Sadece Suriye meselesinde değil, FETÖ de dâhil diğer bütün gelişmelerde bu böyle olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Türkiye’nin bekası için yaptıkları açıklamalarındaki kararlılığı, bu açıdan Cumhur İttifakı’nın tavrının, bölgede Türkiye’nin güvenliğini tehdit edecek etnik ve mezhepsel terör örgütünün varlığına izin vermeyeceğini kaydeden Kaya, ABD’nin Suriye’den çekilme kararında bunun da etkisinin olduğunu dile getirdi.

ABD BAŞKA ZEMİN ARAYACAK

Ancak ABD’nin bölgede İran ve Rusya bulunurken tamamen çekilme olasılığının söz konusu olamayacağını ifade eden Kaya, ABD’nin yeni bir zemin arayışına gireceğini söyledi. Suriye’nin geleceğinin görüşüldüğü Astana ve Cenevre süreçlerine müdahil olacak ABD’nin siyasi hamlelerinin bekleneceğini belirten Kaya, ABD’nin, Rusya ile İran’ın da çekilmesini isteyeceğini, bunun için çalışacağını vurguladı.

Kaya, Trump’ın açıklamasıyla ABD’nin Suriye’den çekilme gibi bir gelişme yaşandığını ancak bu kararın ABD içerisinde de bir takım gelişmelere neden olabileceğine işaret etti. Daha önce Trump’ın birçok çıkışının ABD Devleti’nin direnciyle karşılaştığını hatırlatan Kaya, “Şu an için de ABD Başkan’ın bu kararının doğru olmadığına ilişkin çıkışlar var. Ve bu sürecin nasıl ilerleyeceği konusunu dikkatle takip etmek, ona göre stratejik hamleler için hazırlıklı olmak gerekir. ABD’nin ikircikli, güvenilmez politikalarına son verdiğini düşünmek safdillik olur” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi