ABD’nin ekonomik darbe girişimindeki silahı dolar, Türk Lirası karşısında hızla değer kaybetmeye devam ederken, cari rakamlar ve turizm sektöründen yüzleri güldüren haberler geldi.

CARİ AÇIK SADECE YÜZDE 3

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ekim ayına ve ocak-ekim dönemine ilişkin geçici dış ticaret istatistikleri açıklandı.

Buna göre, ihracat ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 15 milyar 719 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 23,8 azalarak 16 milyar 176 milyon dolara geriledi. Bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 93,8 azalışla 456 milyon dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın ekim ayında yüzde 65,6 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 97,2’ye yükseldi.  Ayrıca Türkiye’nin 10 aylık ihracat rakamı 7,6 artarak 138 milyar 700 milyon dolara ulaştı. Cari açığın kapanmasında ABD’nin ekonomik saldırısının ardından yapılan millilik hamlesi etkili oldu.  Bu arada ekim de cari fazla rekor beklentisi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından dillendirilmişti.

10 AYDA 41 MİLYON TURİST

Turizm sektöründe de CHP ile PKK terör örgütünün siyasi ayağı HDP’nin “Türkiye’yi birlikte salladığı”, hendek, barikat terörünün yaşandığı, Suriye ve Irak’ta savaşın en şiddetli dönemi olan 7 Haziran 2015 öncesinin seviyesine dönüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca açıklanan turizm verilerine göre, Türkiye 10 ayda 41 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayarak bu yılki 40 milyon ziyaretçi hedefini bu dönemde aştı. En çok ziyaretçi listesinde Rusya lider olurken onu Almanya ve İngiltere takip etti.

Turist sayısının bu denli yükselmesinde Türkiye’nin yurt içinin yanı sıra Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekatı ve Irak’ın kuzeyinde yapılan operasyonlarla milli güvenlik risklerinin bertaraf edilmesi etkili oldu. Ayrıca, FETÖ’nün faaliyet yürüttüğü ülkelerdeki algı operasyonları da boşa çıktı.

Editör: TE Bilisim